Please select a featured image for your post
Ce sunt miturile dietetice? Sunt acele perle de intelepciune populara care ne informeaza in mod gresit in legatura cu posibilitatile de a slabi fara efort.
Iar unul dintre miturile pe care personal ma calca cel mai mult pe nervi este acela al caloriilor negative. Numai in teorie suna prea frumos pentru a fi adevarat.
A fost o daca ca niciodata… o teorie care spune ca exista anumite alimente pe care consumandu-le, arzi mai multe calorii decat contin aceste alimente. E vorba de mere, portocale, telina, ananas etc. Prin urmare, ele contin calorii negative. Adica excesul de calorii pe care corpul trebuie sa le foloseasca pentru a le consuma.
Ce trebuie sa intelegi este ca orice mancare vine la pachet cu calorii. Nu exista aliment (sau cel putin nu s-a inventat deocamdata)care sa suga caloriile din corp. Cel mai apropiat coeficient caloric este 0 si aici vorbim deja de apa cu gheata sau sucuri cu aspartam (vezi Cola Light).
Orice aliment ofera corpului trei feluri de nutrienti: proteine, glucide si lipide. Cand vorbim de ardere de calorii, se descompun proteine. Prin urmare, chiar daca o bucata de telina are 20 de calorii si arzi 30 de calorii mancand-o, lipidele si glucidele se vor depune oricum.
Insa, chiar daca aceste calorii negative sunt un mit, nu inseamna ca alimentele incluse pe lista nu sunt sanatoase.
– au un continut bogat de fibre, care ajuta sa la digestia lor
– au un continut foarte mare de apa
– majoritatea sunt legume sau fructe: broccoli, telina, usturoi, ceapa, mere, afine, capsuni, zmeura, ardei, linte, lamai, prune, pepene, dovlecei, portocale, castraveti, grepfruit, mandarine, rosii.
Acestea sunt motivele pentru care ar trebui sa fie consumate zilnic si pentru care o dieta pe baza lor poate da rezultate. Nu pentru ca sunt un fel de Mos Craciun al fetelor care vor sa slabeasca.