fbpx

Fresh si sanatoasa, menta

Please select a featured image for your post

Proprietatie curative ale mentei nu au fost descoperite de curand, dimpotriva, despre menta scriau si legendele grecesti. Se spuen ca Hades era indragostit de frumoasa nimfa Mintha, insa sotia lui, Persephone, afland de idila celor doi, a omorat-o si a ingropat-o. La aflarea celor intamplate, Pluton a transformat-o pe Mintha intr-o planta, cu scopul de a incanta cu aroma si gustul ei placut indragostitii. Menta este cunoscuta ca si remediu naturist inca din cele mai vechi timpuri, fiind folosita in tratamente naturiste, alimentatie, aromaterapie sau cosmetica.

Menta ingredient si medicament. Menta nu este folosita doar ca si infuzie sau pe post de tratament, ci si ca un ingrediente pentru fripturi si deserturi, in special in Bazinul Marii Meditareneene, datorita mentholului, uleiul esential continut de menta, ulei care da o aroma deosebita oricarui preparat la care este adaugat, fie ca e vorba de salata, friptuta sau panna cotta. Mentholul este folosit si in prepararea diverselor medicamente pentru atenuarea durerilor musculare, antiseptice, stimularea activitatii ficatului si refacerea celulara. Alaturi de ueliul esential, frunzele de menta contin si tanin, acizi organici, vitaminca C, saruri minerale si substante antibiotice. Menta si afectiunile respiratorii. Menta este de nelipsit in cazul racelilor, fie ca o folosesti ca si infuzie, benefica pentru scaderea febrei si decongestionarea cailor respiratorii fie sub forma de medicamente care au la baza mentol cum ar fi cremele care se aplica pe piept pentru calmarea tusei si fluidizarea secretiilor, batoanele pentru nas, drajeurile mentolate pentru gat etc. Menta este un remediu ideal si pentru bronsite, sinuzite, gripa si astm, fiind folosita fie sub foram de comprese, fie se fac inhalatii cu infuzie de menta sau masaj cu ulei esential de menta. In cazul inhalatiilor, menta are dublu efect; pe langa faptul ca lupta impotriva racelii, prin infuzare menta elibereaza cel putin 12 compusi chimici instabili volatili, acre au proprietatea de a inhiba centrii nervosi si implicit de a instala starea de relaxare si buna dispozitie.

Citeste si:  Cum decoram o camera mica?
Menta si tubul digestiv. Menta ajuta foarte mult in toate afectiunile tubului digestiv, un ceai concentrat d ementa fiind ideal pentru a scapa de indigestii si greata. In plus, substantele continute de menta ofera un oi de anestezic local la nivelul stomacului, astfel incat ceaiul de menta calmeaza durerile de stomac, arsurile, iar efectul antiseptic se manifesta asupra eventualelor infectii din stomac, care pot provoca gastrita si ulcer. Menta ajuta si in cazul diareei, pentu ca „strange stomacul”, daca e sa folosim termenul popular. ceaiul de menta este indicat dupa o masa copioasa pentru ca favorizeaza digestia, iar gustul placut il face sa fie folosit si pe post de bautura racoritoare.

Citeste si:  Te-ai plictisit? Redecoreaza-ti casa
Ceaiul de menta nu este indicat doar celor suferinzi de afectiuni ale stomacului, ci si celor care se confunta cu afetiuni biliare, ale colecistului, ficatului sau pancreasului, calculi biliari sau pietre la rinichi. Pentru ca ajuta la eliminarea gazelor, ceaiul de menta se poate servi si bebelusilor, sub forma de infuzie foarte slaba, pentru colici. Cand va simititi deprimati si depasiti de situatie, ceaiul de menta este foarte indicat pentru ca va ajuta sa aveti un somn mai linistit.
Citeste si:  Ce trebuie sa stim despre vin
De mentionat insa ca menta nu este indicata in timpul sarcinii si alaptarii, nu ne referim aici la infuzia de menta, ci la capsulele cu ulei de menta. In ceea ce priveste uleiul de menta, este ideal sa il diluati inainte de folosire, pentru ca poate provoca arsuri ale pielii.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.