fbpx

Cum decoram o camera mica?

Cu totii ne dorim o casa mare cu multe camere pe care sa le decoram asa cum vrem. Dar nu intotdeauna avem norocul asta, asa ca trebuie sa fim multumiti si cu ceva mai mic, un apartament cu doua camere, o garsoniera. Problema in acest caz este ca nu avem niciodata loc suficient pentru a decora asa cum ne dorim, iar uneori nici pentru a depozita toate lucrurile de care avem nevoie.

Ei bine, afla ca loc se poate face chiar si in cel mai mic apartament si in plus poti pacali ochiul, asa incat spatiul sa para mai mare decat e de fapt. Si nici nu-i chiar asa greu, nu trebuie sa fii designer cu experienta ca sa-ti transformi garsoniera intr-un loc placut, primitor si functional. Iata ce trebuie sa faci:

Varuieste peretii intr-o culoare cat mai deschisa. Cele mai puternice fac o camera sa para si mai mica decat este. Daca te-ai plictisit de alb, poti sa incerci un galben pai, un verde pal, un bleu foarte deschis. Asorteaza mobila la aceasta culoare.

Citeste si:  Tendinte in decoratiunile anului 2009

Inlocuieste lustra, daca ai asa ceva, cu o aplica mica, intr-o culoare pala sau chiar cu spoturi daca iti plac. Pentru ca o camera sa para mare, tavanul trebuie sa fie cat mai gol.

Nu mai e un secret pentru nimeni ca oglinzile fac spatiul sa para mai larg. Asta nu inseamna sa-ti umpli peretii de oglinzi. Ajunge una singura, dar inalta, pana aproape de tavan. Ea va atrage atentia catre in sus, catre tavanul gol. Si, in plus, iti va fi foarte utila dimineata cand iti verifici tinuta inainte de a iesi din casa. Daca nu ai un perete pe care sa pui o oglinda atat de mare, cauta un dulap inalt cu oglinda pe una din usi.

Renunta la usile dintre camere. Desfiinteaza usa dintre hol si camera de zi, de exemplu, oricum nu foloseste la nimic, nu? Sau pe cea dintre bucatarie si camera daca stai intr-o garsoniera. Tot la garsoniere, se poate desfiinta peretele dintre camera si bucatarie, acolo unde impartirea spatiului o permite, pastrandu-se doar o jumatate din el, care va fi transformata in bar sau masa de bucatarie.

Citeste si:  Cum prezentam catelului noul membru al familiei

Nu exagera cu accesoriile. Prea multe pernute, prea multe vaze sau tablouri incarca spatiul intr-un mod neplacut si dau senzatia de ingust.

Lasa ferestrele cat mai libere, asa incat sa patrunda in casa multa lumina. Renunta la draperiile groase in culori inchise si inlocuieste-le cu perdele dintr-un material subtire, vaporos sau cu jaluzele verticale intr-o culoare pala. Nu aglomera pervazul ferestrei cu flori.

Renunta la lucruri de care nu ai nevoie. De ce sa pastrezi un casetofon vechi si mare cand toata muzica e pe calculator? Recunosc, uneori e greu sa renunti la lucruri pe care nu le mai folosesti, dar de care te-ai atasat: colectii de cd-uri, colectii de reviste, vaze de flori, jucarii de plus. Acum e momentul sa scapi de ele. Ce-ai zice sa le faci cadou cuiva care le-ar folosi?

Citeste si:  Mobilier si decor cu iz oriental

Pentru lucrurile pe care ai decis sa le pastrezi, dar si pentru cele de care ai cu adevarat nevoie, gaseste o modalitate de depozitare care sa nu ocupe mult spatiu. Poti folosi un dulap biblioteca foarte mare, care sa ocupe un perete intreg, dar care sa aiba o adancime cat mai mica. Cand ai la dispozitie un spatiu restrans, secretul e sa „urci” cu mobila cat mai sus pe perete.
Alege mobila multifunctionala. E o adevarata perla pentru casele mici. Intr-o garsoniera alege o canapea extensibila, care sa aiba si o ladita pentru depozitare dedesubt. Cu o singura piesa de mobilier ai si pat, si canapea si un loc in care sa tii lenjeria.

O alta idee buna ar fi un otoman pe care il poti folosi si ca ladita si ca masuta de cafea si ca taburet. Mai nou exista pe piata o oferta bogata de paturi rabatabile care se ridica si se prind in biblioteca de exemplu. Sunt foarte utile pentru a economisi spatiul.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.