fbpx

Cateva lucuri bine de stiut despre geamurile termopane

N-au fost rare, in ultima vreme, scandalurile de presa provocate de renovarea cu ferestre termopan a unor cladiri incarcate de istorie. Are voie modernul sa patrunda viguros in stilul clasic? Chiar daca nu locuiesti intr-o cladire declarata monument istoric, e bine sa te gandesti de doua ori inainte sa alegi profilul noilor ferestre pe care le vei monta. Si, oricum, exista lucruri demne de stiut de catre cei care au sau vor sa aiba ferestre termopan.

Doua panouri de sticla dispuse ca intr-un sandvis, intre ele aflandu-se aer, azot sau alt gaz, asta inseamna geamurile termopan. Tamplaria folosita pentru montarea lor e de mai multe feluri. Cele mai raspandite profile – ramele, cum ar veni – sunt din PVC, aluminiu si lemn stratificat, plus cele trei combinatii de cate doua.

Citeste si:  Pui cu dovlecei umpluti si musaca de ton cu paste fainoase

PVC-ul prezinta o izolare mai buna decat celelalte doua profile. Dar ce-i mult strica, uneori. O etanseizare perfecta iti da senzatia ca te sufoci. Ramele de lemn nu se imbina chiar suta la suta ermetic, permitand aerului o slaba circulatie, neinsemnata in privinta pierderii de caldura, dar care face atmosfera din casa mai respirabila.

Ramele de lemn stratificat, care imita lemnul obisnuit, ale termopanelor sunt obligatorii pentru case vechi, la care profilele albe din PVC pe zid ar da ca nuca-n perete, sau pentru case care contin lemn in constructie – cele de tara, cu pridvor, de exemplu.

Avantajele ferestrelor termopan in fata celor clasice par coplesitoare. Nu ti le mai sparg copiii vecinilor cu prastia. Micsoreaza cheltuielile de incalzire si te tin mult, termenul de garantie al producatorului ajungand la 30 de ani. Izolarea fonica te face imun sau aproape imun la zgomotele din afara, in functie de suprafata si numarul de camere ale locuintei tale. Nu trebuie sa mai vopsesti lemnaria ferestrelor; doar speli ramele cu apa calda si detergent obisnuit. Dezavantaje: sunt mai scumpe, iar daca nu-s montate bine, apare condensul pe peretii exteriori.

Am spus ca etanseizarea uneori strica. Dar e bine sa existe ea, ca dupa aceea sa mai lasam un geam deschis, decat sa fie nereusita. Pentru un spatiu etans fara cusur, e preferabil o fereastra cu intaltime de peste 0,8 m sa contina inchidere suplimentara pe spate, iar pentru latimi de peste 0,8 m, sa contina inchidere suplimentara jos. Cereti producatorului inchiderile acestea suplimentare!

Citeste si:  Stiluri de mobilier si decorative consacrate prin secole

Vopsirea profilelor e contraindicata, de aceea ganditi-va bine la culoarea care v-ar face fericita. La spalarea lor nu se folosesc substante precum diluantii si benzina, ci, dupa cum am spus, doar apa si detergent. Nu schimbati pozitia manerului decat atunci cand fereastra e inchisa. Dupa montarea ferestrelor si necesara finisare a zidariei, nu uitati sa dezlipiti si sa aruncati folia aceea protectoare!

Un comentariu
  1. cateva lucruri bune de stiut despre…gramatica limbii romane. se spune geamurile termopan sau termopane, nu \”geamurile termopane\”… 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.