Stiluri de mobilier si decorative consacrate prin secole

Ne trebuie o baza minimala de cunostinte cand purcedem la mobilarea si decorarea unei case sau a unei incaperi. Omenirea a creat, de-a lungul secolelor, stiluri arhitecturale care s-au regasit in diverse arte sau le-a extras in arhitectura din diverse arte. Va prezentam caracteristicile multora dintre ele.

Baroc. Stilul s-a nascut in Italia, in secolul al XVII-lea, desi cuvantul care il denumeste, barocco, e portugehz, insemnand perla neregulata. In pictura, precursorul curentului e considerat Michelangelo, iar cel care l-a consacrat e Caravaggio. Stil caracterizat de bogatia detaliilor, de linii curbate, mari, rasucite. Incaperi foarte spatioase, labe de leu la picioarele scaunelor si ale meselor, multa poleiala aurita, ingerasi si ghirlande pe fatadele cladirilor.

Roccoco e o transpunere a barocului in Franta, dupa un secol de evolutie a esteticului si a luxului. Lemnul de esenta nobila devine materie prima pentru mobilier.

Stilul provincial apare in Franta secolului XVIII, in resedintele rurale ale nobililor. E o versiune rustica a stilurilor consecrate la acea vreme. Mobilierul e din lemn nefurniruit, scaunele nu sunt tapitate, ci doar sculptate. Fierul si piatra isi fac loc in incaperi, culorile sunt vii, extrase din natura: albastrul marii, verde, galben.

Citeste si:  Totul despre orhidee

Stilul colonial a fost creat, dupa cum i-o spune si numele, de colonisti, in America, secolul XVIII. E asa cum il vedem in westernuri: mult lemn, pe podea, pe pereti, nu mai vorbim de mese si scaune, totul simplu, fara ornamente.

Stilul asiatic imbina elemente din Japonia si China. Bambusul e la loc de cinste, podeaua e din fibre naturale. Statuetele si desenele infatisand dragoni sau alte creature fantastice, precum si animale lumesti, sunt decoratiuni obligatorii. Mobila e viu colorata, pictata manual. Ca pereti interiori, apar paravanele pictate.

Stilul rustic nu contine caracteristici locale, bazandu-se pe o simplitate absoluta. Peretii sunt din piatra sau lemn neprelucrat, scaunele sunt greu de mutat din loc, daramite mesele. Sunt din lemn masiv, nevopsit si nelacuit, si nu prezinta ornamente.

Stilul victorian a facut furori in randul nobilimii engleze din a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Scaunele cu spatare ovale, artistic tapitate, inconjurau mese cu tablii de marmura pentru ceaiuri. Altminteri, mobilier din lemn de mahon sau de trandafir, sculptate cu motive florale. Peretii si diverse piese de mobilier prezinta tapiserii terminate cu franjuri.

Citeste si:  Retete spaniole

Stilul modernist, aparut in perioada interbelica, propune pentru piesele de mobilier materiale sintetice cum ar fi vinilul si fibra de sticla. Liniile sunt clar conturate, peretii sunt vopsiti intr-o singura culoare, bine definite. Aluminiul devine un material important. Mare accent se pune, o data cu aparitia curentului electric, pe corpurile de iluminat, cu forme geometrice neimaginate pana atunci.

Stilul minimalist elimina formele fara fond: orice piesa de mobilier sa detina rol utilitar si sa fie confortabila. Ornamentele sunt aproape lipsa.

Stilul tropical e o ramura a celui minimalist. Lemnul masiv de esenta tare e baza pieselor de mobilier, scaunele si fotoliile sunt tapitate. Impletiturile de bambus, frunze de bananier si de rattan sunt prezente in toate incaperile. Textilele, cum ar fi draperiile sunt vaporoase, din materiale naturale. Galbenul si auriul predomina. Negrul abanosului e folosit la decoratiuni pentru contrast.

Citeste si:  Mobila pictata manual

Stilul scandinav exprima prospetime si curatenie. Mobilierul e din lemn deschis la culoare, precum mesteacanul sau pinul, podeaua e si ea din lemn, eventual pictat manual. Materialele textile sunt si ele in culori deschise, cu broderii discrete. Candelabrele de cristal dau stralucire interioarelor scandinave.

Stilul industrial, tanar ca varsta, e extras din halele uzinelor. Pereti de beton, dulapuri metalice, culoarea gri abunda, mesele sunt de fier, cu aspect de banc de lucru.

Shabby Chic e un stil in voga la ora actuala. Da senzatia de diafan prin abundenta de materiale textile moi, in culori calde, stinse. Mobilierul e alb si pictat discret cu motive florale.

Stilul fusion propune o fuziune intre doua stiluri consecrate, cu elemente puternic contrastante. Sa zicem, un interior in stil asiatic in care facem loc unei mese cu scaune in stil baroc.


Un comentariu
  1. Eu ador stilul baroc, este superb… imi plac culorile folosite, impletiturile, accentele florale, un living room in stil baroc este minunat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.