fbpx

Ineditul Norvegiei: doua luni de soare

Cel mai neobisnuit si spectaculos fenomen natural intalnit in tara fiordurilor e acela ca soarele ramane pe cer vreme de doua luni de zile, de la sfarsitul lui mai pana la sfarsitul lui iulie. Se intampla asta la Capul Nord, punctul cel mai nordic al Europei continentale, aflat cu 36 de grade mai sus de paralela mediana, 45, care ne strabate tara. Un grad latitudinal masoara 111 kilometri, asa ca de pe pamant romanesc pana pe Pamantul Soarelui de la Miezul Noptii, cum e supranumit Capul Nord, avem de batut cam 4000 de kilometri. Dar si cand om ajunge acolo, sa ne tot bronzam!

Pana-n perioada interbelica, aceasta destinatie turistica si-o permiteau doar aceia care ar fi avut bani sa se imbarce pe Titanic la clasa intai. S-au schimbat vremurile, croaziera cu replica Titanicului costa azi de 20 de ori mai putin decat cu originalul, iar raportul de preturi se regaseste in general la toate capriciile turistice de altadata. Capul Nord atrage acum peste 200.000 de turisti pe an.

Citeste si:  Modalitati de relaxare dupa fiecare zi de munca

foto

Sognefjord are 200 de metri lungime si e cel mai adanc fiord din lume, fundul lui gasindu-se la 1,3 km sub luciul apei. Geirangerfjord, Lysefjord se numara si ele printre cele mai vizitate fiorduri, datorita salbaticiei alpine in care se incadreaza, iar Hardangerfjord se afla langa un ghetar, Folgefonna, intr-o zona in care se schiaza inclusiv vara. In Norvegia, muntii sunt multi, dar nu-s mai inalti decat in Romania. Cel mai mare pisc nu depaseste 2500 de metri.

foto

Multe asezari norvegiene se gasesc pe coasta. In oricare dintre ele te poti sui intr-un vaporas dotat cu ghid si observa lungimea coastei din exterior. Turul oraselor il poti face cu autobuzul sau, in dese cazuri, cu trenuletul electric, spre bucuria copiilor. Bisericile de lemn, fortaretele si conacele sunt cele mai vechi cladiri cu atractie turistica.

Citeste si:  Festivalul JAZZ’N FOISOR incepe duminica

In parcurile nationale, care sunt in numar de peste douazeci, turistii admira si fotografiaza, de pe jos sau din masini puse la dispozitia lor, elani, reni, castori, balene, diverse varietati de pasari, in peisaje naturale incantatoare. In aceste cadre apar inclusiv ghetari.

Capitala Norvegiei, Oslo, se afla langa fiordul cu acelasi nume, pesemne singurul din tara lipsit de terminatia „fjord“. Are pe teritoriul sau zeci de insule si sute de lacuri.

Akershus este unul dintre putinele castele norvegiene si se afla in capitala. Anul in care a fost finalizat aduce a pret de vanzare al unui produs: 1299. E deschis publicului, o parte a sa fiind muzeu militar.

foto

Un alt muzeu din Oslo, cel al ambarcatiunilor vikinge, expune doua barci vechi de aproape un mileniu, dar si o incapere funerara cu schelete de aceeasi varsta.

Vara, vremea e foarte buna de plaja, iar locurile din Oslo cu aceasta destinatie sunt splendide. Apa e deosebit de curata. Asezarea Norvegiei dincolo la Cercul Polar ne-ar putea face sa credem ca intalnim aici o clima bicisnica. Nu-i deloc asa. Cand e cald in zonele temperate din Europa, e caldut si placut si aici, doar ca nu-i canicula.

Citeste si:  Invadarea intimitatii la locul de munca

foto

Nu trebuie sa fie un secret pentru cei care isi propun sa viziteze Oslo ca tinta lor se numara printre cele mai scumpe orase europene. Infrastructura turistica e insa impecabila, iar serviciile nu te vor face niciodata sa ceri condica de reclamatii. Somoni, crabi imperiali, fructe de mare si feluriti pesti oceanici fac renumele specificului marin norvegian in ce priveste gastronomia. Dintre vietatile terestre, cele mai neobisnuite aparitii pentru noi in meniuri sunt renii, cerbii, cocosul de munte. Din aceleasi liste de bucate constati ca expresia „a taia elanul“ nu e folosita ca pe plaiurile noastre, la figurat.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.