fbpx

Posturile Antena 3 si OTV, campioane la greseli de limba romana

Posturile de televiziune Antena 3 ÅŸi OTV sunt campioanele erorilor de folosire a limbii române, potrivit monitorizării efectuate de Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al Rosetti”, în perioada 1 – 30 septembrie 2008.

Potrivit datelor prezentate, joi, de Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului (CNA), OTV a „contabilizat” 163 de greÅŸeli, iar Antena 3, 148. Pe locurile următoare în această ierarhie se află NaÅ£ional TV, cu 126 de erori, ÅŸi N24, 120.

Citeste si:  Cum ne aranjam biroul?

Cele mai puţine erori, 24, au fost monitorizate la Realitatea TV.

Printre greÅŸelile surprinse se numără, potrivit monitorizării, utilizarea formei „servici” în loc de „serviciu” (Antena 3 ÅŸi OTV), folosirea fără prepoziÅ£ia „pe” a pronumelui relativ „care” („Anticipez discuÅ£ia care trebuie s-o continuăm” – Antena3) ÅŸi dezacordurile („Câte accesări s-a făcut pentru acest film?” – OTV).

Cu ocazia prezentării datelor de monitorizare, a fost lansată cartea „Esti cool ÅŸi dacă vorbeÅŸti corect”, realizată de Ministerul EducaÅ£iei, împreună cu CNA ÅŸi Academia Română. Lucrarea se doreÅŸte a fi un material auxiliar de predare a gramaticii limbii române pentru toate nivelurile de ÅŸcolarizare din Å£ară, care evidenÅ£iază ÅŸi corectează greÅŸelile gramaticale ÅŸi de exprimare ale moderatorilor ÅŸi prezentatorilor radio ÅŸi TV. Volumul este, practic, o forma mult mai aplicată de a învăţa gramatica limbii române, bazată pe exemple concrete. Cartea a fost editată în 50.000 de exemplare ÅŸi distribuită către toate unităţile ÅŸcolare din Å£ară.

Citeste si:  Belpaso.ro - pentru femeia care stie sa aleaga!
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.