fbpx

Cele mai spectaculoase poduri

Odata cu dezvoltarea tehnologica a secolului trecut, omul a inceput sa construiasca lucruri din ce in ce mai uimitoare. Vai, rauri sau lacuri ce pareau de netrecut, au fost „invinse” cu ajutorul unor poduri cu adevarat spectaculoase. Am adunat cateva dintre cele mai moderne si mai impresionante poduri din lume.

Millau, Valea Tarn, Franta

Aflat la 342 de metri deasupra vaii Tarn, in sudul Frantei, Millau este cel mai mare pod sustinut de cabluri din lume. Lungimea totala a podului este de doi kilometri si jumatate, iar puntea grea de 36.000 de tone este sustinuta de sapte piloni. Traversandu-l, ai impresia ca zbori. Podul este putin mai inalt decat turnul Eiffel, iar constructia lui a durat trei ani, fiind deschis circulatiei in 2004. Vazuta de pe Millau, valea Tarn este spectaculoasa, in special atunci cand ceata coboara la inaltimea podului.

Citeste si:  O toamna plina de culoare si promotii pe masura la TaraFashion.ro

Erasmusbrug, Rotterdam, Olanda

Erasmusbrug este poreclit „lebada” din cauza formei pilonului care il sustine. Deschis in 1996, podul face legatura in sudul si nordul Rotterdam-ului, este lung de 807 metri si cantareste 6.800 de tone. Curand dupa deschiderea podului, care a costat 110 milioane de dolari, constructorii si-au dat seama ca Erasmusbrug se leagana la vant puternic si a fost nevoie sa fie intarit.

Golden Gate, San Francisco, SUA

Golden Gate, din San Francisco, este probabil cel mai faimos pod din lume, fiind fotografiat anual de mii de turisti. In 1937, cand a fost terminat, era cel mai lung pod suspendat din lume, cu cei 2,7 kilometri ai sai. La momentul respectiv, era considerat o extraordinara reusita a tehnicii si a batut recordurile de siguranta, cu „numai” 11 muncitori morti in accidente. Culoarea caracteristica a fost aleasa pentru a mari vizibilitatea in conditii de ceata specifice regiunii de golf.

Citeste si:  U2, Madonna si AC/DC nu vor canta în Romania, cel putin pana în 2011

Tsing Ma, Hong Kong, China

Ca marime, este al saselea pod suspendat din lume, dar ca trafic feroviar este primul. Podul a fost deschis traficului in 1997, dupa cinci ani de constructii. Puntea a fost construita din 49.000 de tone de otel, iar pentru fiecare din turnuri s-au folosit 65.000 de tone de beton. Tsing Ma este o importanta atractie turistica, mai ales noaptea cand iluminatul il face foarte spectaculos.

Bosfor, Istanbul, Turcia

Podul Bosfor a fost construit inca din 1937. Desi nu este printre cele mai lungi sau cele mai late poduri din lume, este renumit pentru faptul ca leaga doua continente, Europa si Asia. In 2005, a avut loc pe podul Bosfor un meci de tenis de cinci minute, primul jucat intre doua continente.

San Diego-Coronado, San Diego, SUA

Citeste si:  Cariere pentru oameni de peste 40

Podul din San Diego, care a fost terminat in 1969, poate fi traversat numai de catre autovehicole si este faimos pentru curba de 90 de grade pe care o face. A fost construit astfel incat sa permita trecerea vapoarelor pe dedesubt. De fapt, cei 70 de metri inaltime sunt de ajuns pentru ca un avion sa treaca pe sub San Diego – Coronado. In SUA, este al treilea pod ca numar de sinucideri, dupa Golden Gate si Aurora (Seattle).

Hangzhou, Zhejiang, China

Se va deschide abia la sfarsitul lui 2008, dar este deja al doilea pod din lume ca lungime, dupa Lake Pontchartrain din Louisiana, SUA. Cei 36 de kilometri de pod au starnit controverse printre localnici, care considera ca nu era necesara o asemenea constructie si ca s-a ridicat doar pentru a rivaliza cu Lupu, un pod din Shanghai.

2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.