fbpx

Telemea, dulceata de dovleac si gogosari cu struguri la conserva

Putem sa pastram telemeaua fara se se usuce si sa-i dam un alt gust decat daca am tine-o in saramura sau – mai stii? – in zer. Sa-i dam dovleacului o menire mai nobila decat aceea de a fi copt. Desi strugurii isi au principalul lor rost ca materie prima pentru vin, putem sa ne rupem de la gura doua pahare tomai pentru ca restul paharelor sa ne lunece mai lesne pe gat, alaturi de o muratura nu prea des intalnita.

Telemea in ulei de masline

Ingrediente:
300 g telemea de vaca
100 ml ulei de masline extravirgin
1 fir de busuioc
1 varf de cutit de fulgi de chili
1 lingurita de boia dulce
½ lingurita de boabe de piper.

Mod de preparare:
Taiem branza cuburi de marime potrivita si o dam prin condimentele de mai sus, mai putin prin boabele de piper, astfel incat sa se acopere aproximativ uniform de ele. Asezam cuburile intr-un borcan, presarand printre ele boabele de piper, apoi turnam uleiul de masline cat sa acopere branza. Inchidem bine borcanul si nu-l desfacem spre mancat mai devreme de doua saptamani.

Dulceata de dovleac

Ingrediente:
2 kg miez de dovleac
400 ml apa
2 kg zahar
1 portocala
1 grepfrut
2 lamai
4 plicuri de zahar vanilat
2 linguri de stafide

Mod de preparare:
Miezul de dovleac il curatam de seminte si il dam pe razatoare sau il pasam cu alt instrument. Il punem sa fiarba cu apa mentionata la ingrediente pana se inmoaie de tot, transformandu-se intr-o pasta omogena. Stafidele le-am pus la inmuiat in apa, pret de o ora. Stoarcem bine portocala, grepfrutul si lamaile. In zeama lor punem, intr-o cratita, zaharul tos, iar cratita o punem pe foc. Cum se dizolva zaharul, adaugam stafidele si zaharul vanilat. Lasam sa fiarba pana ce compozitia se leaga, apoi o turnam peste pasta de dovleac. Continuam fierberea la foc mic, amestecand cu o lingura de lemn. Cand pasta e consistenta, adica nu curge din lingura ca o zeama, stingem focul si lasam un pic sa se raceasca, doar cat sa nu fie dulceata fierbinte. Am pregatit borcanele, spalate si tinute 5 minute in cuptorul incins, cu gura in sus. Turnam dulceata in borcane si le inchidem ermetic. Le acoperim cu o patura, apoi le depozitam intr-un loc ferit de soare si umezeala.

Citeste si:  Feng Shui - zona familiei

Gogosari umpluti cu struguri

Ingrediente:
Pentru muraturi:

1,5 kg gogosari
1 kg struguri
3-4 morcovi
2 telini cu radacina si frunze
2 radacini de hrean
Pentru solutie:
2 l apa
1 l otet
150 ml ulei
250 g miere de albine
3 linguri sare grunjoasa
3-4 foi de dafin
1 lingura boabe de piper.

Mod de preparare:
Spalam gogosarii si le scoatem cotorul cu seminte fara sa taiem o deschizatura prea mare la capatul lor. Punem la fiert toate ingredientele necesare solutiei. Pana sa dea in fiert, oparim gogosarii cate doua minute, ii scurgem si ii lasam sa se raceasca un pic. In fiecare gogosar punem o feliuta sau doua de telina si o rondea de morcovi, apoi il umplem cu boabe de struguri mari, negre si dulci. Sus asezam o alta rondea de morcov si cateva frunze de telina, in chip de paturica. Punem gogosarii in borcan, cu bucati de hream taiate pe lungime printre ei. Ii asezam unul peste altul, fara sa-i indesam. Turnam solutia fierbinte pana la gura borcanului, avand grija ca borcanul sa-l asezam cu fundul pe ceva de metal, eventual indesam cateva lame de cutit sub el. Inchidem borcanul ermetic si-l depozitam in camara sau debara.

Citeste si:  Alb si rosu - combinatia unui living modern
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.