fbpx

Ce pregatim la gratar

Please select a featured image for your post

Desi mersul la gratar este tot mai la moda in ultima vreme, este de fapt o moda ancestrala, pentru ca inca din cele mai vechi timpuri omul frigea carnea la gratar, poate nu cu atatea condimente, poate nu la un gratar performant, pe carbuni dar oricum beneficiile gratarului au ramas aceleasi: masa in aer liber, miscare, voie buna. Pe gratar nu se pregatesc doar mititei si carnati, de aceea va propunem 3 retete delicioase pentru un gratar in familie. Frigarui cu 3 tipuri de carne
Aceste frigarui satisfac pana si gusturile celor mai pretentiosi mancaciosi. Aveti nevoie de: ficatei de pasare, muschi sau ceafa de porc, un piept sau o jumatate de piept de curcan, cateva cepe, un ardei gras rosu, un ardei gras galben, condimente pentru gratar, verdeata tocata marunt. Se spala bine toata carnea si se taie bucatele potrivite cam de aceeasi marime. Calculati sa fie cam o bucata de carne pe imbucatura. Frigaruile se pot monta atat pe bete de fier cat si pe bete de lemn si se ansambleaza foarte simplu: o felie de ardei, una de carne, un sfert de ceapa, alta bucata de carne, alta bucata de ardei, alta de carne, astfel incat sa aveti o frigaruie cu toate cele 3 tipuri de carne si cate putin din fiecare leguma. Se condimenteaza dupa gust si se prajesc pe gratar pe toate partile pana cand carnea este bine patrunsa. Daca aveti la indemana putina miere, puteti unge frigaruile cu miere inainte de a le condimenta, iar cand sunt pe gratar le puteti stropi cu putin vin.
Cotlet de porc cu mustar
Mustarul nu e neaparat de folosit doar ca si garnitura la gratar ci putem marina carnea cu el. Aveti nevoie de 1 kg de cotlet de porc fara os, un borcanel de mustar, dulce sau iute, dupa preferinta, verdeturi uscate sau proaspete (maghiran, oregano, busuioc, patrunjel etc), condimente pentru gratar, 2-3 foi de dafin, cativa catei de usturoi pisati, o lingura de otet de mere. Se feliaza carnea si se bate ca pentru snitele, apoi se marineaza in putina apa cu otet si condimente, foaia de dafin si usturoiul. In functie de cat de groase sunt feliile de carne se tine la marinat intre 30 de minute si o ora. Se scoate carnea de la marinat, se unge fiecare felie cu un strat foarte gros de mustar, pe fiecare parte. Se condimenteaza bine cu ierburile aromate si se prajeste pe gratar pe ambele parti.
Citeste si:  Importanta fibrelor in alimentatie
Frigarui de pui cu legume
Frigaruile de legume sunt absolut delicioase ca si garnitura la gratare sau mititei. Le puteti face din diverse combinatii, noi va propunem frigarui din dovlecei, vinete, rosii, ardei gras rosu si galben, ceapa rosie si o capatana de usturoi. Se curata dovleceii si vinetele de coaja, cepele se taie in 4, ardeii se taie bucatatele, insa aveti grija sa faceti rondele putin mai groase pentru ca legumele se ard putin mai usor pe gratar si se usuca mai repede. Ori legumele savuroase sunt cele in suc propriu. Le puteti asezona cu sare, piper si verdeturi.

Citeste si:  Mereu in vacanta, cu stilul hawaiian
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.