Santajul sentimental

“Daca nu mergi maine cu mine la coafor, imi fac bagajele si plec la mama!” cam asa ar suna un gen de santaj sentimental adaptat zilelor noatre. Lista de astfel de replici poate continua la nesfarsit, mai putin si solutiile salvatoare in astfel de cazuri.
Santajul intr-o relatie denota o incompetenta in a atinge scopul pe cale amiabila, de a dezvolta relatiile interpersonale fara a apela la santaj, ca o ultima solutie.
Daca inca nu stii ce este santajul sentimental, afla de la noi ca este acea atitudine pe care o folosim pentru a obtine un beneficiu apeland la sentimentele persoanei iubite: “ Nu-i asa ca daca ma iubesti te duci pana jos la magazin sa-mi cumperi pufuleti?” sau “Daca ma iubeai, veneai si ma luai si pe mine de la birou..”.
Motorasul fenomenului este atasamentul dintre voi doi, pentru ca fiecare are nevoie de afectiunea si consideratia celuilalt si pentru ca nici unul din voi nu vrea sa-l piarda pe celalalt, faceti in asa fel incat sa va faceti pe plac unul altuia.
Uneori este chiar placut acest joculet de mici interese si de indeplinire a dorintelor, insa nu abuzati de el. Este ok sa faci cum vrea el, pentru ca tii la el si vrei sa fie bine, insa incearca sa-ti pastrezi personalitatea atunci cand te santajeaza sa faci un lucru pe care nu ti-l doresti.
Daca cedezi atunci cand tu de fapt nu vrei, se poate spune ca te lasi manipulata si santajata. Nu tine in tine aceste lucruri, pentru ca mai devreme sau mai tarziu vor rabufni si nu este corect sa suferiti amandoi din pricina unor mici neintelegeri.
Intr-un articol mai vechi am spus ca “Cel mai destept cedeaza”, dar nu e bine sa cedezi intotdeauna. Poate uneori ai si tu dreptate. Daca dorintele tale sunt diferite de cele ale persoanei care te santajeaza, invata sa refuzi, indiferent de urmarile acestui lucru.
Poti transforma insa santajul lui sentimental in ceva care sa-ti aduca si tie satisfactii: “Daca nu speli vasele, atunci nici eu nu mai fac mancare!” Un exemplu simplu. “ Daca nu vii cu mine la piata, nici eu nu mai fac curatenie prin casa.”. Eii.. parca iti place felul in care am pus problema, nu?

Citeste si:  De ce se tem femeile sa faca sex anal

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.