fbpx

Armonia in cuplu

Iti iubesti nespus partenerul si aveti o relatie foarte frumoasa. Este un om inteligent, cu care ai multe in comun. Numai ca are senzatia ca totul depinde de el. La inceputul relatiei nu ai fi banuit ca temperamentul lui se poate schimba atat de tare. A inceput prin a sugera sa nu mai porti anumite haine, ca o anumita fusta este prea scurta, ca o bluza este prea transparenta, iar acum iti impune ce se vorbesti, cu cine, iti alege prietenii dupa gustul lui. Stii ca nu este rau intentionat, dar nu reusesti sa il convingi ca, de fiecare data cand iti impune ceva, te impinge sa faci exact contrariul… Cand vine vorba despre relatia de cuplu, problemele cu care ne confruntam cel mai des sunt lipsa de comunicare, rutina, lipsa de egalitate. Pentru a depasi impasul, trebuie, mai intai, sa intelegem ce inseamna urmatorii termeni: iubire, relatie, libertate.
Patru pasi spre armonia in cuplu
1. Inceputul unei relatii
La inceputul unei relatii, toate momentele sunt cuprinse de magie, nu dam doi bani pe punctele de vedere, libertati, crezuri si altele. Dorim ca partenerul sa fie pe deplin satisfacut, sa fie armonie, sa descoperim frumusetea lumii impreuna, sa facem dragoste in cearsafuri albe de satin. La inceput, tot ce se spune pare interesant si haios, tot ce cerem ni se da, inainte de a fi terminat fraza. Ce vremuri!
2. Constientizarea relatiei
Odata cu certitudinea iubirii, despre care nu mai putem spune ca se simte atat de pertinent, apare un fel de comoditate. Noi ne gandim : „Sa-si ia singur paharul cu apa”, ei uita de importanta preludiului, noi nu mai punem atata dragoste in ciorbita cu perisoare, ei se ridica de la masa fara sa ne multumeasca pentru delicioasa cina. Apar tot felul de semne de intrebare, pe care nu le aducem in discutie de teama sa nu fim ridicole. Anumite lucruri incep sa ne deranjeze, dar preferam sa renuntam la cateva din obiceiurile noastre, in favoarea linistii din interiorul caminului, asteptand ca si partenerul nostru sa faca la fel.
3. Cedarea
Cel intelept, cedeaza! In aceasta etapa ar trebui sa incercam sa comunicam cat mai multm daca ne dorim sa nu ni se strecoare printre degete propria relatie. Altfel incep discutiile aprinse, reprosurile, supararile superficiale, dar dese: „Odata preferai sa ne petrecem timpul urmarind un meci, acum vrei sa iesi cu prietenele tale. De ce, nu mai contez pentru tine?”. De teama sa nu inteleaga gresit, preferam sa-l sarutam, sa ii spunem ca este cel mai bun si sa urmarim meciul impreuna. Problema este ca, renuntand la ceva ce ne-ar fi facut o placere nespusa, incep sa se nasca primele frustrari intr-o relatie.
4. Libertatea in cuplu
Momente ca cel descris mai sus vor aparea mereu, asa ca este de datoria noastra sa ridicam aceasta problema, sa incercam sa ne facem auzite. Si, in momentul cand partenerul nostru de cuplu va intelege: ca o iesire cu prietenele nu inseamna ca el „nu mai conteaza” sau ca este iubit mai putin; ca o rochie rosie nu inseamna ca visam sa atragem atentia altor barbati; ca parerea noastra despre un anumit film poate fi diferita de parerea lui, fara ca asta sa devina o tragedie; ei bine, in momentul acela putem admite ca avem o relatie libera, solida, bazata pe incredere, intelegere si sprijin reciproc.

Citeste si:  Strategii comunicare pentru cupluri
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.