fbpx

4 motive de a minti

Se pare ca toata lumea minte…mai mult sau mai putin. De aceea, specialistii s-au hotarat sa analizeze acest „fenomen” si au constatat ca exista 4 factori determinanti care stau la baza minciunii.
1. Timiditatea
Oamenii introvertiti au o mare problema cand trebuie sa minta: au impresia ca sunt transparenti si ca pana si ultimul fraieri isi da seama ca „umbla cu cioara vopsita”. Ei nu sunt maestri in a manipula cuvintele nici atunci cand spun adevarul, daramite atunci cand il „interpreteaza”. Prefera sa fie onesti si nu le iarta minciunile celor care se descurca mai bine cu ele.
2. Spiritul de dominatie
Pazea, acesta este mincinosul machiavelic. Il detectezi, precis, si in anturajul tau: este genul care spune o minciuna colosala si, atunci cand vede ca provoaca suspiciuni adauga alte si alte minciuni mai marunte, numai si numai ca sa impuna propria lui varianta pana la capat.
3. Nevoia de a ne justifica
Minciuna este reflexul fricii de raspundere si/ sau al delicatetei sufletesti. Simtim nevoia sa ne scuzam mereu pentru o vina imaginara: pentru ca ne declaram incantati de cadourile oribile pe care le primim, pentru ca uitam ceva…Avem sentimentul ca traim intr-o continua minciuna si asta ne apasa. Exageram, pentru ca sunt minciuni anodine, facute sa menajeze sentimentele celorlalti. Si le mai si recunoastem.
4. Dorinta de a seduce
In fiecare grup exista un „mitoman de serviciu”- un orgolios frustrat, care se „reinventeaza” perpetuu, infrumusetandu-si personajul. Povestile sale despre sine pornesc intotdeauna de la un sambure de adevar, in jurul caruia brodeaza arabescuri tot mai autoflatante. Fantezii periculoase doar pentru el insusi…

Citeste si:  O mica vizita la SexShop!!
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.