fbpx

Work & Travel (partea I)

Please select a featured image for your post

Pentru parintii nostrii „visul american” a ramas in majoritatea cazurilor doar un vis, studentii pot pleca peste vara in America relativ simplu. E foarte simplu sa spui „am plecat!” dar sunt cateva lucruri esentiale pe care trebuie sa le stii despre programele de work & travel, despre cum functioneaza ele, ce iti ofera, cum sa alegi programul potrivit si ce te asteapta in America.

De ce ai alege un program de work & travel? Avantajele pe care le prezinta firmele de work and travel sunt variate si unele de-a drertul stupide. Din propria experienta, va pot spune cateva dintre cele mai „credibile” avantaje: in primul rand e vorba e de bani. Avand in vedere ca viza J1 pe care o obtii in cadrul acestor programe iti da permis de munca pe perioada verii, poti sa iti iei un al doilea job sau sa gasesti un job foarte bine platit, astfel ca la sfarsitul verii te poti intoarce acasa cu o suma frumusica.

Citeste si:  Cum sa fii un agent bun de vanzari
Un al doilea mare avantaj este faptul ca intri in contact cu o cultura absolut noua, unica as spune eu. In functie de zona in care mergi, ai posibilitatea sa vizitezi locuri pe care le-ai vazut doar in filme. Dar mare atentie sa alegeti cu grija zona, pentru ca sunt cazuri de nemultumiti care au stat 4 luni intr-un orasel in suburbie si nu au vazut mai nimic. Implicit si salariile au fost mult mai mici decat intr-un oras mai mare.
Imbunatatirea semnificativa a limbii engleze este tot unul dintre avatajele cele mai importante. Spre deosebire de engleza invata in scoala, in cadrul unei experiente de 4 luni in Statele Unite vei avea sansa sa inveti engleza vorbita, uzuala, sa inveti expresii si jocuri de cuvinte si sa iti imbunatatesti pronuntia prin simplul fapt ca intri zilnic in contact cu vorbitori nativi de limba engleza.

Citeste si:  Massive Attack la Bucuresti
Elegibilitatea pentru work & travel In programele de work & travel se pot inscrie studentii din anii intermediari care sunt inscrisi la facultatile la zi, fie de stat fie private dar neaparat acreditate. Pentru studentii din anul I sau cei de la master, este necesar ca media pe primul trimestru sa fie de minimum 8 pentru a se putea inscrie. Varsta participantilor poate fi intre 18 si 28 de ani.

Program independent vs program premium Acestea sunt cele doua tipuri de programe pe care majoritatea firmelor de work & travel le ofera. In cazul ambelor programe, firma la care te-ai inscris te va ajuta cu toata documentatia necesara te va programa la ambasada pentru obtinerea vizei J1. Insa in cazul programelor independent, va trebui sa iti gasesti singur de lucru, in cel mai bun caz, firma te poate ghida in acest sens cu ponturi despre diversi angajatori. In cazul progamelor premium, firma nu doar ca se angajeaza sa iti gaseasca loc de munca, ci va organiza targuri de joburi, astfel incat sa ai posibilitatea sa te intalnesti, face to face, cu angajatorii americani, sa isi prezinte fiecare oferta si astfel sa alegi ceea ce iti place mai mult.

Citeste si:  Cartea rosie - o carte care a ramas secreta timp de 80 de ani
Pentru cei care merg pentru prima data in Statele Unite si nu au acolo nici un fel de ruda sau cunostinta, este mai indicat sa aleaga programul premium, care o data cu oferta de munca iti ofera si posibilitatea de a primi cazare la preturi „promotionale” din partea angajatorului.

Pentru cei care sunt deja familiarizati cu munca in Statele Unite, stiu ca este mai avantajos sa isi caute singur job si cazare. De multe ori, ei merg tot la angajatorul din anii precedenti, si negociaza cu acesta salariul si eventualele conditii de cazare.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.