Viaticum. Un ghid intelectual al Muzeului Taranului Roman

Muzeul National al Taranului Roman va invita miercuri, 17 decembrie 2014, de la ora 18, la Studioul Horia Bernea, la lansarea volumului Viaticum. Un ghid intelectual al Muzeului Taranului Roman.

Invitati: Andrei Plesu, Serban Sturdza
Moderator: Mihai Gheorghiu, editorul volumului

Viaticum este incercarea de a oferi un ghid intelectual pentru descifrarea lumii taranesti muzeificate, inscrisa intr-o metafora, in expunerea permanenta a MTR, un ghid intelectual pentru „lectura” acestei expuneri a unei lumi negate, anihilate, dezradacinate, lumea taranescului si a traditiei.

Citeste si:  Unde se castiga bine pe piata romaneasca?

Nu este de ajuns sa fii sensibil la calitatea estetica a obiectelor sau la cea a expunerii, menita ea insasi de la bun inceput sa apeleze la ochiul launtric al fiecaruia pentru a oferi privirii frumusetea interna a obiectelor, precum si frumusetea raporturilor nascute din alaturarea acestor obiecte fericit alese. Nu este de ajuns sa respiri entuziasmat aerul emotionant al intalnirii cu obiectele, cu spatiul lor recreat in salile Muzeului. Nu este de ajuns sa fii cuprins de emotie, sa fii mereu emotionat sau uimit de expunerea permanenta. Nu este suficient sa citesti in cabinetele de studiu fragmentele oferite spre repede punere la punct cu nume, numiri si citate. Expunerea permanenta a MTR este un proiect intelectual in primul rand, este un mod de a arata, de a face vizibila o viziune asupra taranului roman si asupra civilizatiei sale. Aceasta viziune precede gestul expunerii, il explica si il face posibil. Gestul insusi are calitatea genuina de a sustine viziunea, de a nu o trada, de a nu o ideologiza, expunerea fiind astfel un pariu intelectual si unul estetic totodata.”

Citeste si:  Bursa pentru incepatori

Mihai Gheorghiu

Intrarea este libera.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.