fbpx

Traieste verde

Please select a featured image for your post

Traim vremuri tulburi si asta o stim nu de ieri, de azi ci e cunoscuta de ceva vreme: facem risipa de resurse, producem mai mult gunoi decat reciclam, consumam mai mult decat producem si avem impresia ca o putem duce asa la nesfarsit. Din pacate insa, pamantul nu e sacul fara fund si avem toate sansele ca in viitor sa nu mai beneficiem de resursele pe care ni le ofera acum, daca nu le stim pretui asa cum trebuie. Vei spune ca nu se schimba lumea pentru ca tu reciclezi hartie, dar noi spunem ca fiecare gest conteaza, fiecare gest al tau ii poate inspira si pe altii sa faca la fel ca tine. Mici schimbari in stilul nostru de viata pot insemna schimbari esentiale la nivel global.

Ce poti schimba acasa? In primul rand nu uita niciodata sa stingi becurile in camerele in care nu sta nimeni, sa nu stai cu becul de 100 aprins la televizor ci sa alegi in cel mai rau caz o lampa de veghe, sa nu lasi televizorul aprins pe post de radio, sa scoti din priza consumatorii pe care nu ii folosesti. Acestea sunt doar cateva reguli de bun simt pentru a ocroti resursele planetei. In acelasi spirit invata sa folosesti cat mai putina apa. Alege sa faci un dus rapid in schimbul unei bai lungi cu spuma. Gandeste-te cati copii din Africa s-ar bucura sa vada cada ta plina cu apa. In aceeasi ordine de idei, da drumul la apa cand intrii sub dus, opreste-o cand te sapunesti si dai drumul din nou atunci cand te limpezesti. Nu lasa apa sa curga in timp ce te speli pe dinti, nu trage apa la toaleta din reflex atunci cand nu folosesti toaleta, verifica tevile si instalatia pentru eventualele scurgeri, strop cu strop se face marea. Daca apa calda vine greu pe conducta, alege sa fierbi apa in loc sa astepti 10 minute pentru apa calda. In loc sa cumperi apa plata pentru consum, instaleaza un filtru pentru apa la robinet. Nu spala niciodata cu masina pe jumatate plin, ci asteapta sa ai tura intreaga de haine. Apropo de haine, nu le arunca, recicleaza-le, doneaza-le si nu uita ca intr-un colt al lumii cineva ar cu siguranta nevoie de blugii pe care tu nu ii mai porti pentru ca nu sunt „trendy”.

Citeste si:  Stresul la serviciu
Cum economisim energia electrica? In primul rand, inlocuieste becurile din casa cu becuri economice, care desi ilumineaza foarte bine, consuma mai putin curent. Nu printa decat atunci cand este cu adevarat necesar. Gandeste cati copaci trebuie sa fie taiati pentru ca tu sa-ti listezi bancuri, glume, si documente pe care ulterior le rupi fara mila. Incearca sa faci economie chiar si atunci cand listezi documente necesare, pagineaza-le astfel incat sa ocupe cat mai putin spatiu. Nu arunca foile pe care le-ai listat si nu-ti mai trebuiesc, ci pune-le invers in imprimanta si foloseste-le pe partea nescrisa. Abia cand hartiile sunt folosite complet, le poti colecta si incredinta unui centru pentru reciclarea hartiei.

Citeste si:  OUIBADA - teatru coregrafic
Daca tot am ajuns la printat si joburi, nu uita sa nu abuzezi de dozatorul de apa si sa folosesti cate un pahar de plastic de fiecare data. Alege sa iti aduci o cana sau un pahar personal, din sticla. Nu mai cumpara ziare pentru cafeaua de dimineata, ci alege sa iti bei cafeaua in fata calculatorului, majoritatea ziarelor au site-uri pe internet unde publica stirile la prima ora din zi. Daca totusi alegi sa cumperi ziare, nu le arunca, ci foloseste-le pentru impachetat cadouri, va fi o idee inedita si apreciata. Cand mergi la cumparaturi nu cumpara din comoditate pungi din plastic, ci alege pungile ecologice sau sacosele din rafie, pe care le poti utiliza fie pentru resturile menajere, fie ca si sacose pentru cumparaturile de zi cu zi.

O fi mult, o fi putin… important este sa faci si tu un pas pentru o viata verde!

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.