Please select a featured image for your post
Orasul-statiune Sovata e situat in judetul Mures, pe cursul superior al raului Tarnava Mica, la confluenta acestuia cu raul Sovata.Orasul se afla in Depresiunea Praid-Sovata, la poalele dinspre sud-vest ale Muntiilor Ghiurghiu din Carpatii Orientali, avand o altitudine intre 475 si 530 de m si la 60 de km de Targu Mures. Acesta e inconjurata de delurile Cireselu, Capela, Bechis, Dealul Mic si Muntele de Sare, toate fiind acoperite de fagi, stejari, brazi si mesteacani.Statiunea, cu sezon permanent, a fost mentionata pentru prima data ca loc tamaduitor intr-un document din 1597, insa a devenit statiune balneara deabia in 1850.
Din documentele istorice reiese ca in urma unei prabusiri de teren in zona depresinii Transilvaniei, s-a creat o depresiune distincta, in care apele paraielor Toplita si Auriu au format lacul Ursul.
Alunecarea si prabusirea depozitelor de panta sunt strans legate de prezenta masivului de sare ce s-a dezvoltat si care a contribuit dupa formarea lacului la salinizarea apei.
Lacul Ursu e unic in Europa, datorita proprietatiilor curative, a caracterului heliomatic, sarat si balneoclimateric. Renumele Sovatei se datoreaza lacurilor Ursu, Alunis, Verde, Nefru, Rosu, Mierlei si Serpilor, cu ape clorurate si sodice, ce prezinta fenomenul de heliotermie.
Fenomenul face ca vara, temperatura apei sa varieze in functie de acumularea caldurii solare in apa sarata, apa calda fiind protejata de un strat de apa proaspata provenita din raulete, care nu se amesteca cu apa sarata ci se mentine la suprafata, actionanad ca izolator termic.
Astfel vara, temperatura Lacului Ursu, cel mai mare lac heliotermal, cu o adancime de 18, 4 m, varieza intre 10-20 de grade la suprafata, 30-40 de grade la adancimea de 1 m si intre 40 si 60 de grade la o adancime de peste 1,5 m. Salinitatea apei este intre 10-15 g la suprafata, la adancimea de 2, 3 m creste la 240 g, iar de aici pana la fundul lacului salinitatea oscileaza intre 250 si 300 de grame.
Lacul Negru s-a format intr-o mina de sare prabusita si e folosit pentru bai calde si reci, fiind prevazut cu instalatii proprii. Beneficiind de un climat subalpin, cu veri racoroase si ierni blande, Sovata are o actiune calmanta asupra sistemului nervos. Statiunea e recomandata in tratarea afectiunilor ginecologice, degenerative, inflamatorii si reumatismale, boli ale sistemului nervos periferic, tulburari endocrine si boli cardiovasculare.
Dotarile statiunii sunt multiple: dotari pentru bai calde, in cada sau bazin, cu apa minerala sau sarata din lacuri, dotari pentru tratamente ginecologice, impachetari cu namol cald, bazine pentru kinetoteraopie, saune si sali de gimnastica medicala
Datorita aerului pur bogat in aerosoli, a asezarii si imprejurimilor foarte pitoresti, a mijloaclor de agreement existente, statiune e recomandata si pentru odihna si recreere.
Posibilitatile de agreement sunt numeroase: pescuit, se poate practica ski-ul pe partia amenajata, exista sali de lectura, cinematograf, bazine acoperite si discoteci sau se pot face excursii la Dealul Saca si la Varful Cireselu.