fbpx

SINTEZÄ‚ – Moartea maestrului Åžtefan Iordache ÅŸochează lumea artistică

Decesul actorului Ştefan Iordache, survenit duminică în urma unui stop cardio-respirator la un spital din Viena, i-a şocat pe mulţi dintre artiştii care l-au cunoscut, ei putându-i aduce un ultim omagiu marţi la Teatrul Naţional, unde va fi depus trupul neînsufleţit al maestrului.

Trupul neînsufleţit al lui Ştefan Iordache va fi depus marţi dimineaţa, la ora 10.00, în foaierul mare al Teatrului Naţional Bucureşti (TNB), urmând ca la prânz să fie dus în localitatea Gruiu, unde artistul avea o casă de vacanţă, pentru a fi înmormântat, potrivit directorului TNB, Ion Caramitru.

Mai multe personalităţi din lumea teatrului, filmului şi muzicii, dar şi Preşedintele României, premierul şi ministrul Culturii şi-au exprimat regretul în faţa dispariţiei artistului Ştefan Iordache.

PreÅŸedintele Traian Băsescu a transmis duminică un mesaj de condoleanÅ£e la încetarea din viaţă a actorului Åžtefan Iordache, despre care spune că reprezintă „un uriaÅŸ al scenei ÅŸi al filmului”, iar inima sa a fost teatrul pe care l-a slujit în mod unic.

„Am primit cu adâncă tristeÅ£e vestea încetării din viaţă a marelui actor Åžtefan Iordache. Un uriaÅŸ al scenei ÅŸi al filmului, Åžtefan Iordache a oferit românilor inegalabila sa măiestrie ÅŸi devotamentul său pentru arta teatrală. Ne vom aminti mereu de profunzimea ÅŸi căldura prezenÅ£ei sale, de farmecul ÅŸi eleganÅ£a sa, ÅŸi mai ales de talentul prin care a dat viaţă atâtor personaje ale dramaturgiei universale. Noi toÅ£i, cei care l-am admirat, ÅŸtim că inima maestrului Åžtefan Iordache a fost teatrul, pe care l-a slujit în mod unic”, afirmă ÅŸeful statului în mesajul de condoleanÅ£e.

Premierul Tăriceanu a transmis duminică un mesaj de condoleanÅ£e familiei actorului Åžtefan Iordache pe care l-a catalogat ca fiind „unul din actorii emblematici ai teatrului ÅŸi filmului românesc, care au reuÅŸit să ne construiască conÅŸtiinÅ£a libertăţii”.

„Am aflat cu durere de moartea prematură a actorului Åžtefan Iordache. Talentul ÅŸi anvergura sa artistică ne-au dăruit clipe de emoÅ£ie, încântare, ne-au adus bucurie ÅŸi speranţă în suflete. Pentru mine, Åžtefan Iordache va rămâne o personalitate puternică, complexă, unul din actorii emblematici ai teatrului ÅŸi filmului românesc, care au reuÅŸit să ne construiască conÅŸtiinÅ£a. Mă alătur iubitorilor de teatru ÅŸi film care au fost impresionaÅ£i de rolurile memorabile pe care le-a jucat”, afirmă Tăriceanu.

Citeste si:  Publicarea continuarii romanului "De veghe in lanul de secara" a fost oprita temporar

Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, a declarat că este surprins de vestea decesului lui Ştefan Iordache, pe care l-a cunoscut ca pe o fiinţă extrem de puternică şi de vitală, şi care a reprezentat un glas artistic aparte.

„A aparÅ£inut unei generaÅ£ii de excepÅ£ie, iar în cadrul acestei generaÅ£ii, a fost un actor excepÅ£ional. M-a impresionat întotdeauna subtilitatea jocului său. S-a plasat mereu deasupra rolului”, a spus Iorgulescu despre Åžtefan Iordache, care a decedat duminică dimineaÅ£a la o clinică din Viena, la vârsta de 67 de ani.

„O personalitate puternică, un glas artistic aparte, sigur că dispariÅ£ia lui va lăsa un gol enorm, mai ales că vine atât de rapid ÅŸi brutal ÅŸi la atât de puÅ£in timp de dispariÅ£ia lui Ilarion Ciobanu (decedat duminică, 7 septembrie n.r.)”, a mai spus ministrul Culturii.

„Natura lui artistică, seriozitatea, profesionalismul ÅŸi buna ÅŸcoală pe care a făcut-o, i-a determinat pe mulÅ£i regizori să se bată să îl aibă în distribuÅ£ie, iar el a avut prilejul să aleagă. A fost autentic, unul dintre puÅ£inii actori care nu au făcut compromisuri”, a spus preÅŸedintele UNITER, Ion Caramitru. „Am pierdut un prieten, un coleg ÅŸi o parte din suflet”, a mai spus actorul.

Maestrul Radu Beligan a declarat, la Realitatea TV, că „a dispărut un mare actor, poate cel mai mare actor al generaÅ£iei lui” ÅŸi că are un sentiment de culpabilitatea pentru că el trăieÅŸte, iar Åžtefan Iordache a murit.

Vestea dispariÅ£iei lui Åžtefan Iordache l-a impresionat pe fostul director al Teatrului NaÅ£ional, care a afirmat că este „o cutremurătoare moarte, câţi o resimt nu ÅŸtiu, dar eu o resimt atât de tare încât am un sentiment de culpabilitate pentru că eu trăiesc, iar Åžtefan s-a dus”. „Odată cu un mare actor dispare o întreagă lume, lumea tuturor personajelor pe care acesta le-a creat”, a adăugat Beligan.

ActriÅ£a Maia Morgenstern a declarat că o leagă ÅŸi o să o lege întotdeauna o „aleasă ÅŸi caldă prietenie” de Åžtefan Iordache, cu care a colaborat atât în film, cât ÅŸi în teatru.
„Am avut posibilitatea de a fi împreună pe scenă”, a amintit Maia Morgenstern. Decesul lui Åžtefan Iordache este „o lovitură cumplită, pentru toÅ£i actorii, pentru teatrul ÅŸi filmul românesc”, a mai spus actriÅ£a.

„M-a dat peste cap toată treaba asta. Este o mare pierdere pentru teatrul românesc, pentru toÅ£i cei care l-am iubit, imens”, a spus Alexandru ArÅŸinel.

Citeste si:  NOUL BOUTIQUE, ATELIER AIUREA, LUMINEAZA PROMENADA

„Vestea pe care am primit-o este năprasnică. Sunt siderată, sunt disperată, pentru că ne împuÅ£inăm pe zi ce trece”, a spus Ileana Stana Ionescu.

„Au început să moară dinozaurii”, a remarcat ÅŸi regizorul Sergiu Nicolaescu, după ce ÅŸi-a exprimat admiraÅ£ia pentru talentul ÅŸi personalitatea lui Åžtefan Iordache.

„Iar o pierdere îngrozitoare. Regret din suflet a fost unul din geniile teatrului românesc”, a spus la rândul ei actriÅ£a Stela Popescu.

„Era ceva absolut divin ÅŸi când juc ÅŸi când cânta. Am pierdut un înger”, a spus actorul Ion Besoiu.

CântăreaÅ£a Monica Anghel s-a declarat bulversată ÅŸi indignată ÅŸi a spus că l-a considerat întotdeauna pe Åžtefan Iordache „ca fiind mâna dreaptă a lui Dumnezeu”.

„Vocea lui, chipul lui au rămas înregistrate. Sper să ne bucurăm în continuare de imaginea lui”, a spus actriÅ£a Tora Vasilescu.

Åžtefan Iordache a jucat pe scena teatrului românesc 49 de ani, fiind creatorul unor mari roluri ca Titus Andronicus, Hamlet, Richard al III-lea sau Barrymore. Åžtefan Iordache s-a născut la 3 februarie 1941 la Calafat ÅŸi a copilărit la BucureÅŸti. ÃŽn 1959 a dat admitere la Institutul de Artă Teatrală ÅŸi Cinematografică ÅŸi a fost admis, după ce, în anul precedent, nu reuÅŸise să intre la Facultatea de Medicină ÅŸi practicase diverse meserii. A absolvit în 1963, la clasa lui Dinu Negreanu ÅŸi ÅŸi-a dat examenul de licenţă cu rolul principal din „Ascensiunea lui Arthuro Ui poate fi oprită”. Printre colegii săi de generaÅ£ie se află alÅ£i mari actori Irina Petrescu, Valentin Uritescu, Grigore GonÅ£a, Itta Marcu, Dionisie Vitcu ÅŸi Alexandrina Hallic.

Actorul a fost căsătorit timp de 40 de ani cu nepoata pictorului Nicolae Tonitza, profesorul universitar doctor Mihaela Tonitza-Iordache.

Åžtefan Iordache a debutat în 1963 la Studioul Casandra, cu rolul lui Arthuro Ui, în piesa „Ascensiunea lui Arthuro Ui poate fi oprită”. De la debut, Åžtefan Iordache a întruchipat mari personaje din dramaturgia universală ÅŸi naÅ£ională, în montări spectaculoase sub bagheta unor mari regizori români.

ÃŽn BucureÅŸti, a jucat pe scena teatrului „C. I. Nottara” până în 1977, apoi la Teatrul Mic până în 1990. A fost angajat al Teatrului NaÅ£ional din Craiova, unde s-a remarcat ÅŸi prin rolurile din „Titus Andronicus”, spectacolul montat de regizorul Silviu Purcărete, în 1992, care a marcat începutul ascensiunii internaÅ£ionale a teatrului craiovean.

Citeste si:  Turist virtual

Cel mai recent rol al său este PrinÅ£ul Potemkin în piesa „Ecaterina cea Mare”, de George Bernard Shaw, pusă în scenă, în 2008, de regizorul Cornel Todea la Teatrul NaÅ£ional BucureÅŸti, în care parteneră de scenă i-a fost Maia Morgenstern.

A primit Premiul UNITER pe anul 2001 pentru cel mai bun actor, pentru rolul titular din „Barrymore”.

Åžtefan Iordache a debutat în cinematografie în 1964, în „Străinul”. Au urmat rolurile din „DimineÅ£ile unui băiat cuminte” în 1966, „Bietul Ioanide” în 1979, „Pruncul, petrolul ÅŸi ardelenii” ÅŸi „De ce bat clopotele, Mitică?” în 1981, „Glissando”, în 1985, „Noiembrie, ultimul bal” în 1989, „Hotel de lux” în 1992, „Cel mai iubit dintre pământeni” în anul 1993, „Eu sunt Adam” în 1996, „Omul zilei” în 1997 ÅŸi „Faraonul” în anul 2004.

Actorul a fost distins cu numeroase premii: Karlovy Vary 1964, pentru „Străinul”, ACIN 1978 pentru „EdiÅ£ie specială”, ACIN 1984 pentru „Glissando”, ACIN 1989 pentru „Noiembrie, ultimul bal”. Åžtefan Iordache a primit, în anul 2006, Premiul de Excelenţă al Festivalul InternaÅ£ional de Film Transilvania.

S-a remarcat ÅŸi prin colaborările pe care le-a avut cu soliÅŸti ai muzicii uÅŸoare. Åžtefan Iordache a înregistrat albume de muzică uÅŸoară împreună cu Sanda LadoÅŸi ÅŸi Elena Cârstea, dar ÅŸi romanÅ£e, interpretate împreună cu Gheorghe Dinică, Monica Anghel, Nelu PloieÅŸteanu ÅŸi Marius Mihalache. Cel mai recent album al său a fost lansat în 2007, „Magazinul de vise”, despre care spune că „este dedicat femeii, iubirii”.

ÃŽntr-un interviu acordat la 22 iulie 2008 „Jurnalului NaÅ£ional”, Åžtefan Iordache a declarat că nu vrea să se mai implice în societate, că acordă pentru ultima dată un interviu ÅŸi că ce se întâmplă acum în România nu mai poate fi caracterizat nici de sensul peiorativ al ideii de telenovelă. „Este ultima mea apariÅ£ie în public, în afara scenei, acolo unde bate inima mea”, a mai spus actorul. „Nu mai vreau să trăncănesc, la ce foloseÅŸte? Sînt mîhnit. Nici vehement ÅŸi nici supărat. Mâhnit. Vorbim cu toÅ£ii în vînt, pentru că nimic nu se schimbă”, a continuat Åžtefan Iordache.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.