fbpx

Pelerinajul pascal la locurile sfinte

Palestina biblica este Tara Sfanta pentru toate cele trei religii monoteiste: crestini, iudei, mahomedani.

Crestinii vin aici sa paseasca plini de evlavie, sa se inchine si sa se roage la toate Locurile Sfinte, unde a trait, a patimit, a murit si a reinviat Hristos; sa-si apropie sufletul de Harul Divin in locurile in care au trait Fecioara Maria, Sfantul Ioan si de unde Sfintii Apostoli au plecat in lume pentru a propovadui crestinismul.

Evreii vin pe Pamantul Fagaduintei sa-si aminteasca de Moise, sa sarute morminte patriarhilor Vechiului Testament, sa aprinda o lumanare la Mormantul Imparatului David sau sa planga la Zidul Plangerii faima templului de mult apusa.

Mahomedanii, ca fii nelegitimi ai lui Avraam, vin si ei sa sarute mormantul marelui patriarh si sa se roage in faimoasele moschei Omar si El-Aqsa.

Tara Sfanta este, asadar, sfanta pentru toti, iar Ierusalimul ramane centrul de inchinare pentru toate popoarele crestine si majoritatea celor necrestine. Acesta este locul spre care isi indreapta mereu pasii pelerini din intreaga lume, dar si locul de desfasurare al unor mari procesiuni religioase.

De-a lungul ultimilor 4000 de ani, istoria Ierusalimului – Orasul Pacii – este marcata de evenimente religioase mai mult decat orice alta asezare omeneasca. Ca urmare, indiferent in ce perioada a anului ar veni aici in pelerinaj, unei persoane ii sunt necesare cel putin cateva zile pentru a putea sa viziteze si sa se inchine in Locurile Sfinte din cetate sau din imprejurimile ei.
O panorama a Cetatii Sfinte se poate admira urcind pe Muntele Maslinilor. Tot pe acest Munte se afla Gradina Ghetsimani, in cuprinsul careia sunt patru dintre cele mai importante locuri de inchinare pentru toata lumea crestina: Mormantul Maicii Domunului, Grota Ghetsimani, Piatra prinderii lui Iisus Hristos – peste care s-a construit Biserica Natiunilor – si Biserica Sfantului Arhimandrit Stefan. Pe versantul vestic al Muntelui Eleon (denumirea greaca a Muntelui Maslinilor) se afla si alte Locuri Sfinte, vrednice de inchinare: Manastirea Sfanta Maria Magdalena, Manastirea ortodoxa Eleon, Biserica „Dominus Flevit” (Dintr-o lacrima) construita pe locul unde Mantuitorul a plans Ierusalimul, Manastirea catolica „Pater Noster” (Tatal Nostru), „Mica Galilee”, unde s-a aratat Domnul ucenicilor Sai – aici se afla sediul de vara al Patriarhiei Ortodoxe.

Citeste si:  Trupa The Charlatans va canta la Bucuresti, pe 4 iulie

De secole, Orasul vechi al Ierusalimului, construit din piatra masiva cu turnuri ornamentale la fiecare colt, a adapostit 4 cartiere importante: Cartierul Evreilor, Cartierul Crestinilor, Cartierul Musulmanilor si al Armenilor. Astazi aceste patru comunitati etnice si religioase promoveaza impreuna culturi diferite cu acelasi patrimoniu. Sunt 7 porti care strabat zidurile orasului, prin care pelerinii din toate timpurile au intrat in Cetatea Sfanta.
In interiorul Ierusalimului, un pelerinaj pascal crestin cuprinde urmatoarele locuri de rugaciune si inchinare: Scaldatoarea Oilor – Vitezda, Pretoriul roman, Via Dolorosa – Drumul Crucii, Mormantul Domnului.

Citeste si:  Sculpturile lui Brancusi, sursa de inspiratie la Saptamana modei de la Paris

Despre toate acestea, dar si despre alte Locuri Sfinte, spre care gandul si sufletul nostru se indrepta mereu, iar pasii poate vor reusi macar o data in viata, voi scrie mai detaliat in materialele urmatoare.

2 Comentarii
  1. si pentru un ateu aceste locuri sunt deosebite prin incarcatura istorica si…mitologica (sa nu spunem religioasa caci vb de atei). exista locuri unde s-au intamplat lucruri in care nu trebuie neaparat SA CREZI, dar simti uriasa incarcatura emotionala de care sunt patrunse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.