fbpx

Opera NaÅ£ională prezintă două reprezentaÅ£ii speciale ale operei „Oedipe” de George Enescu

Opera NaÅ£ională BucureÅŸti sărbătoreÅŸte 50 de ani de la premiera în România a operei „Oedipe” de George Enescu, prin două reprezentaÅ£ii ale spectacolului, pe 18 ÅŸi 20 septembrie, ÅŸi printr-un simpozion, despre acestă creaÅ£ie a compozitorului român, care va avea loc pe 19 septembrie.

Montarea operei, care va fi prezentată publicului pe 18 şi 20 septembrie, de la ora 18.30, a fost creată în 2003 de Petrică Ionescu, care semnează regia şi decorurile producţiei, în timp ce costumele au fost concepute de Cătălin Ionescu Arbore.

Sub bagheta dirijorului Cornel Trăilescu, vor evolua solişti printre care Ştefan Ignat, în rol titular, Horia Sandu Ionuţ Pascu, Ştefan Schuller, Pompeiu Hărăşteanu, Oana Andra, Ecaterina Ţuţu sau Simona Neagu, acompaniaţi de corul şi orchestra ONB.

Citeste si:  Un socru suparat

Între cele două reprezentaţii, ONB organizează un colocviu în cadrul căruia muzicologi, artişti şi membri ai unor teatre lirice vor discuta aspecte ale creaţiei enesciene. Învitaţii la eveniment urmează a fi anunţaţi de Opera Naţională.

Enescu a compus „Oedipe” între 1921 ÅŸi 1931. Premiera operei a avul loc la Paris pe 13 martie 1936 ÅŸi s-a bucurat de un succes imediat. Primul tenor care l-a interpretat pe Oedip pe scena operei din Paris a fost Andre Parnet. Opera se inspiră din cele doua piese păstrate din ciclul de tragedii tebane ale lui Sofocle, Oedip la Colona ÅŸi Oedip-Rege. Libretistul operei a fost Edmond Fleg. ReprezentaÅ£iile fost însă întrerupte de declanÅŸarea celui de-al Doilea Război Mondial, când, în 1940, Paris-ul a fost ocupat de armata germană.

Citeste si:  CAIRO - Inima Egiptului

În România, creaţia lui Enescu a avut premiera la ONB în 1958, în regia lui Jean Ranzescu şi sub bagheta lui Constantin Silvestri. Această versiune s-a jucat apoi pe scena românească timp de 30 de ani şi a fost prezentată şi în Paris, Moscova, Sofia, Atena sau Berlin.

ÃŽn 1995, „Oedipe” a fost montată, tot pe scena ONB, de regizorul Andrei Åžerban, care a realizat o variantă modernă, controversată, printr-o reinterpretare a legendei cu trimiteri la România după 1989 ÅŸi la mineriade. Cea mai recentă punere în scenă din România este cea din 2003, realizată de Petrică Ionescu.

Citeste si:  De ce sa vii la KIDEX? 398 de premii in valoare totala de peste 8 000 de euro!

Opera lui Enescu a mai avut momente marcante ÅŸi pe plan internaÅ£ional, cum ar fi premiera la Opera de Stat din Viena în 1995. ÃŽn 2005, când a fost sărbătorit „Anul InternaÅ£ional George Enescu”, „Oedipe” a avut premiera în SUA.

„Oedipe” va deschide cea de-a XIX-a ediÅ£ie a Festivalului InternaÅ£ional „George Enescu” în 2009. Noua montare este o coproducÅ£ie ONB cu Opera din Toulouse (Théâtre du Capitole), cu soliÅŸti români ÅŸi decoruri ÅŸi costume ale instituÅ£iei franceze. Regia este semnată de directorul operei din Toulouse, Nicolas Joel, viitor director al Operei din Paris, iar punerea în scenă va avea loc la Toulouse, cu premiera la Théâtre du Capitole în octombrie.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.