fbpx

Munca la negru – pro si contra

Please select a featured image for your post

Munca la negru nu e in nici un caz ceea ce ti-ai dorit si ti-ai fi dorit sa ai si tu statutuld e angajat intr-o firma serioasa, insa din pacate, anumite conjuncturi ne forteaza sa acceptam sa lucram la negru si astfel sa nu beneficiem de beneficiile de anagjat si implicit de protectia sociala, bonuri de masa si beneficii ca primele de Sarbatori sau al 13-lea salar. De ce ajungem sa lucram la negru? Andreea, 25 de ani, ne povesteste cum a ajuns sa lucreze la negru „desi am studii superioare, nu am gasit un job bine platit. Fiind in concediu de 2 ani pentru cresterea copilului aveam nevoie de mai multi bani, dar in acleasi timp nu puteam sa renunt la indemnizatia pe care o primeam de la stat pentru copil. Desi manii erau putini, nu ma puteam lipsi de ei, asa ca am ales sa lucrez la negru, pentru a avea o sursa suplimentara de venit primind in continuare si indemnizatia de la stat”. Marturia Andreei nu este singurala, intrucat un stiudiu recent al Centrului de Dezvoltare al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica demonstreaza ca peste 50% din locurile de munca din Romania sunt la negru, iar persoanele angajate in astfel de activitati nu beneficiaza de nici un fel de protectie sociala si asigurari
Alaturi de cazuri ca si cel prezentat mai sus, intalnim in postura de a lucra la negru muncitoti necalificati, tineri liceeni sau studenti sau pensionari care isi cauta o sursa aditionala de venit.
Citeste si:  Cum sa seduci un barbat in functie de zodia sa
Riscurile meseriei la negru. Asa cum e de la sine inteles, faptul ca nu ai un contract scris cu angajatorul, te face direct dependent de bunavointa acestuia din toate punctele de vedere. Astfel, nu ai siguranta locului de munca si implicit siguranta zilei de maine. Daca in cazul unui angajat seful are ceva de furca pentru a-l da afara si trebuie sa respecte anumite drpeturi ale angajatului si sa ii oefre posibilitatea sa isi gaseasca un nou job, tu, muncitorul la negru, nu ai nici un fel de asigurare. Angajatorul iti poate spune „de maine nu mai lucrezi” si din pacate, tu nu ai cum sa protestezi.
Citeste si:  40 de pahare pentru domni
Implicit, nu ai nici siguranta salariului, asa ca desi va intelegi la o anumita suma si data a lunii la care aceasta suma trebuie platita, nu ai cum sa fii sigur ca lucrurile vor si decurge conform intelegerii verbale. Totodata, nu ai acces la piata creditelor si piata bancare, intrucat din punct de vedere financiar, tu nu existi si nu ai cum sa iti demonstrezi veniturile. In plus, nu ai nici vechime in munca, intrucat activitatea nu este trecuta in cartea de munca si astfel de activitati desfasurate la negru nu vor fi considerate ca fiind experienta in campul muncii de catre eventualii angajatori pentru care vei da interviu la un moment dat.
Citeste si:  Charm - lux si stralucire on line
In plus, cu siguranta nu iti va plati nimeni orele suplimentare si eventualele prime pe care le-ai merita in mod normal si nu vei avea nici o acoperire legale pentru a reclama aceste lucruri autoritatilor. Beneficiile muncii la negru sunt destul de greu de identificat, dar am putea amini faptul ca multi angajatori prefera sa dea sume mai mari celor care muncesc la negru, tocmai pentru ca nu trebuie sa plateasca nici un fel de taxe si impozite de pe urma lor. Asa ca, multi angajatori folosesc aceasta scuza pentru a-i momi pe cei care vin la interviuri in vederea acceptari unui job la negru.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.