fbpx

Munca in strainatate (partea I)

Please select a featured image for your post

La orice colt de strada, povestile despre cei care lucreaza in strainatate nu contenesc sa apara. Unii dintre cei plecati povestesc cu mandrie despre cum au reusit in strainatate, despre cum si-au cumparat casa si masina si isi permit vacantele la care tu nici nu visezi. Altii se plang, ca nu le-au fost respectate contractele cu care au plecat din tara sau ca nu au gasit de lucru, ca patronii i-au exploatat, ca nu se castiga atat de bine pecum se vede din Romania. Adevarul e undeva la mijloc, pentru ca depinde foarte mult de istoria personala a fiecaruia dintre noi, de capacitatile si abilitatile noastre si de ce nu, de un dram de noroc.

Stabileste-ti telul pentru care pornesti la drum Daca ai de gand sa te inhami la marea calatorie doar pentru ca vecina lucreaza la capsuni de 2 ani si si-a pus geamuri termopan, gandeste-te mai bine. Cel mai important element pentru succesul plecarii tale este sa iti impui scopuri clare: plec pentru ca vreau sa trag tare cativa ani, dupa care sa ma intorc in tara si sa imi deschid propria afacere.. Plec pentru ca salariul de aici, indiferent cat voi promova, nu imi va asigura nivelul de trai pe care mi-l doresc. Plec pentru ca am o familie pe care trebuie sa o intretin si fata de care am
responsabilitati. Lucia, 50 de ani, plecata de 5 ani in Statele Unite, ne marturiseste : „daca nu mi-as fi impus teluri si nu m-as fi motivat as fi revenit de mult in tara. Gandul ca am acasa o familie care are nevoie de ajutorul meu financiar m-a ajutat sa nu clachez”.

Citeste si:  Ziua Copilului la Muzeul National al Satului!
Trebuie sa cantaresti in ce masura plecarea la munca in strainatate aduce un plus vietii tale profesionale. Daca iti doresti sa pleci doar pentru ca esti satul de job-ul pe care il ai acum, sau treci printr-o pasa sentimentala proasta gandeste-te ca le ameliorezi pentru o vreme, poate. Insa tot ce tine de natura umana: un sef enervant, o despartire de iubit, sunt prezente oriunde in lume.

Citeste si:  Divort in familia Iovan
Din pacate, multi sunt cei care pleaca de nevoie, din lipsa banilor, mai mult decat din orice alt punct de vedere. Ce sa mai zic de implinirea profesionala, cand am cunoscut in strainatate doctori romani care puneau gresie si faianta pentru ca nu se puteau descurca in tara cu salariul de doctor rezident.

Viata profesionala vs familie si prieteni Nici unul dintre noi nu poate face alegerea de a pleca la munca in strainatate doar gandidu-se la viata profesioanala. Nu lasam in urma doar un fost loc de munca, un sef de care niciodata nu ne-a prea placut sau colegii cu care oricum nu socializam cine stie ce. Lasam in urma familia, prietenii, locurile dragi noua. Chiar daca la inceput alegerea pare simpla si vei spune ca sacrifici orice pentru avea un salariu european, lucrurile nu stau chiar asa. Daca nu constientizezi de la bun inceput ce ai lasat in urma, dorul vine pe parcurs si te vei trezi ca dai jumatate din salariu pe convorbirile cu Romania.

Citeste si:  Costa Rica, patria romului
De aceea, ia-ti o masura de precautie: pleaca intai intr-o scurta perioada de proba, in care sa cantaresti cum te adaptezi la noua ta viata. Incearca sa stai in comunitati, in care sunt mai multi romani, astfel incat sa regasesti ceva din mediul familiar tie.

Andreea, 24 de ani: „America a fost tot timpul visul meu! In anul 4 de facultate am plecat acolo la munca peste vara. Eram convinsa ca nu o sa ma mai intorc acasa. Ei bine, chiar daca banii erau multi si nivelul de trai mult peste Romania, am venit acasa chiar cu 2 saptamani mai devreme de incetarea contractului de munca. E foarte greu sa stai printre straini, intr-o cultura atat de diferita de a noastra”

Un comentariu
  1. Eu am stat in Belgia 4 ani. Am stiut din prima unde merg, ce muncesc, pentru cine si pe cati bani. Mi-am adus familia cand totul a fost gata pregatit. As putea spune ca riscul a fost zero; am fost imigrant „de lux”.
    Cand treaba nu a mai mers, m-am intors acasa. Cel mai important in aventurile astea este sa ai unde te intoarce. „Acasa” este un simbol, este poate cel mai important lucru in viata. Fara „acasa” nu exista nimic. „Acasa” este totalitatea locurilor si simtirilor noastre, universul unde ne simtim cel mai bine, unde relele nu ajung si ne recuperam. Imigratie ca a mea doresc tuturor celor care cauta o viata mai buna, inclusiv in afara tarii. Nu uitati insa ca intotdeauna trebuie sa existe un „acasa”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.