fbpx

Mazgalelile inconstiente din timpul sedintelor

Vorbeam la un moment dat despre analizele grafologice efectuate la interviuri pentru a se identifica aspecte din personalitatea viitorului angajat. Citeam mai zilele trecute despre analize ce se fac inclusiv desenelor realizate in graba, pe un colt de hartie sau pe bloc-notesuri, desene care pot spune multe despre anumite trasaturi de caracter. Sunt acele mazgaleli carora nu le dai prea multa importanta, cele pe care le faci in timp ce vorbesti la telefon sau discuti cu colegii intr-o sedinta. Sunt convinsa ca si voua vi se intampla sa desenati cate ceva pe o bucata de hartie.

Scrisul ai invatat sa ti-l controlezi, poate chiar ti l-ai schimbat in timp pentru a rafina imaginea pe care vrei sa o transmiti despre tine. Dar aceste mazgaleli, aceste desene facute masinal sunt mai putin constientizate si mult mai spontane: se pot dovedi graitoare si pot dezvalui caracterul sau aspiratiile persoanei care le-a desenat. Cineva isi poate astfel controla foarte bine scrisul de mana pentru a oferi o imagine calma, blanda despre sine, dar mazgalelile pot revela o anumita agresivitate. Decodarea lor se face de catre experti grafologi.

Bucle inchise – dorinta de a fi luat in considerare

Arabescurile inchise, intoarse catre interior traduc o dorinta intensa de a straluci, de a fi in centrul atentiei, de a se dezvolta pe plan personal sau profesional. Este vorba de o persoana care doreste cu orice pret sa fie remarcata, sa i se ceara sfatul, chiar daca aceasta dorinta nu se traduce prin actiuni. In aceste bucle, persoana se orienteaza catre cei din jurul sau pentru ca apoi sa se „multumeasca” cu propria persoana. Daca in desen apar si dreptunghiuri „umplute” de linii paralele, acest lucru denota nevoia de a fi inteles, nervozitatea data de obligatia de a se repeta: explic, explic si iar explic…

Inele sau lanturi dezordonate – un comportament schematic

Aceste desene repetitive, cu cercuri inchise, legate unele de celelalte, care formeaza pana la urma un fel de lant, sunt semnul unei personalitati schematice, care reproduce mereu acelasi comportament. Chiar daca aceasta persoana are un caracter bland si conciliant (pentru ca majoritatea desenelor au forme rotunde), autorul acestui tip de desene este o persoana insistenta si incapatanata. Abundenta gesturilor, faptul ca pixul sau trece de mai multe ori peste aceeasi forma este semnul unei emotii intense. Daca in desen „zalele” lanturilor se inchid pentru a forma cercuri, acest lucru indica o modalitate a autorului de a se inchide in sine, de a se pune la adapost.

Flori – incapatanare

Mai mult decat desenul in sine, modul in care sunt desenate florile spune multe despre persoana care le-a desenat. Faptul de a fi redesenat de 36 de ori acceasi linie indica o vointa puternica. Este tipul de persoana care, odata ce a inceput un proiect sau o relatie, nu se lasa; manifesta o insistenta iesita din comun, vrea sa mearga pana in panzele albe. Toate acestea pe fondul unei lipse de incredere in sine, pentru ca persoana se simte obligata sa redeseneze simbolul de mai multe ori.

Citeste si:  Jennifer Aniston in cautare de aventuri

Alternanta de culori – incercarea de a vedea clar
Chiar daca autorul pare sa foloseasca, la intamplare, primul pix care ii cade in mana, grafologii vad in alternanta de culori (de cele mai multe ori e vorba de 4 culori) o incercare de a ordona, de a reincadra anumite informatii aruncate pe hartie, o incercare de a vedea lucrurile mai clar – fara ca acest lucru sa se intample neaparat. Cat despre cazurile in care autorul scrie mai curand in spatiile dintre liniile foii decat pe liniile propriu-zise, acest lucru denota o nevoie de autonomie, o forma de rebeliune. Este vorba despre o persoana careia nu ii place sa se supuna, care respinge orice fel de reguli.

Desene tip fresca – rationalizare

In acest caz, magalelile devin fresce, integreaza o serie inteagra de elemente figurative care tradeaza o abundenta de ganduri si idei rationale: cu cat desenul progreseaza, cu atat autorul pleaca dintr-o materie fluida si ajunge sa ii dea un sens. Liniile punctate, liniile paralele ascunse sub cele ondulate devin ochi, gura, roata. Aici, abundenta grafica traduce o agitatie interioara intensa. Iar repetitia cercurilor sau liniiilor ondulate arata ca disciplina a fost inlocuita de instinct: persoana care le-a desenat se dezvolta rapid in imaginatia proprie, se ataseaza de concret, trece in rational oferind un obiectiv creativitatii sale.

Citeste si:  Dubai - orasul contrastelor

Usa, dreptunghiuri repetate – rationalitate

Mazgalitura devine desen, ceea ce denota o marca a rationalizarii: o incadrare clara, linii care fac corespondenta intre cateva puncte… Ansamblul pare sa semene cu o poarta, dar la fel de bine poate fi rama unui tablou.

Linii ingrosate – constrangeri

Liniile ingrosate, peste care stiloul sau creionul au trecut de multe ori, si care subliniaza anumite elemente (cifre) tradeaza o anumita constrangere, un sentiment pe care autorul il tine inchis si pe care incearca sa il domine. Repetarea liniilor este si un semn de incapatanare.

Bucle deschise – spontaneitate

La modul general, liniile curbe semnifica o dorinta de a seduce, de a placea. In cazul in care buclele se repeta si raman deschise, acest lucru semnifica spontaneitate. Autorul lor lasa creionul sa „danseze” pe hartie, sa urmeze insipiratia mainii fara a cauta sa deseneze ceva anume.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.