fbpx

Legendarul Aznavour isi anunta concertul de adio, in amfiteatrul roman al Cartaginei

Charles Aznavour îşi anunţă retragerea de pe scena muzicală, pe 21 iulie, când va susÅ£ine un ultim concert la Festivalul internaÅ£ional din Cartagina, în apropierea Tunisiei, conform unui interviu dat de artist cotidianul tunisian „Assabah”, citat de „Nouvel Observateur”.

„Istoria va reÅ£ine că Charles Aznavour a ales Cartagina, pentru a-ÅŸi anunÅ£a retragerea din cântec”, spune acesta, menÅ£ionând că, de astă-dată, retragerea este definitivă.

Amfiteatrul roman al Cartaginei, oraÅŸul mitic al lui Hannibal, care adăposteÅŸte festivalul de mai bine de jumătate de secol, a primit până acum nume mari ale muzicii internaÅ£ionale, cum ar fi Français Gilbert Bécaud, Léo Ferré, Frank Adamo, Serge Lama ou Patricia Kaas sau Ray Charles. Acum, când Aznavour împlineÅŸte 85 de ani, artistul va fi vedeta festivalului, promiţând că „va cînta vreme de 90 de minute în direct, fără întrerupere, pentru a arăta că nu am îmbătrânit”.

Citeste si:  Unde mergem diseara? 16 octombrie

Pentru concertul de adio, fanii lui Aznavour au plătit un bilet de 75 de dinari, echivalentul a 50 de euro, preÅ£ de trei ori mai mare decât cel al unui bilet la alt concert. „Arta, adevărul, nu au preÅ£”, comentează artistul, amintind că în Europa, „preÅ£ul unui singur bilet ajunge ÅŸi la 500 de euro”. „Cântecele de dragoste, de viaţă, de speranţă merită acest preÅ£”, continuă acesta. Organizatorul concertului, Mourad Saâyed, va lansa pe cer 100 de porumbei albi, când „autorul celor doi porumbei care se iubesc cu o iubire tandră” va urca pe scenă.

Unul dintre cei mai populari „ambasadori” ai FranÅ£ei, Charles Aznavour s-a născut la Paris, pe 22 mai 1924, ca fiu al unor imigranÅ£i armeni. A spus deseori că naÅŸterea sa în metropola pariziană a fost o ÅŸansă, familia lui aÅŸteptând, la Paris, viza pentru Statele Unite ale Americii. Marea ambiÅ£ie a tânărului Charles a fost aceea de se forma ca actor de filme dramatice, dar întâlnirea cu Pierre Roche, compozitor, dă o altă turnură carierei sale artistice. ÃŽn 1946, Aznavour îi cunoaÅŸte pe Charles Trenet ÅŸi pe Edith Piaf, pentru care scrie o adaptare a hit-ului american „Jezebel”, impunându-se ca voce incontestabilă a FranÅ£ei. ÃŽn 1960, François Truffaut îi oferă rolul principal în pelicula „Tirez sur le pianiste”, devenită rapid un succes în SUA. Legendare melodie „La Mamma” devine una dintre clasicele reportoriului său.

Citeste si:  La Balcik litoralul nu inseamna doar plaja

La începutul anilor ’70, după aproape 20 de ani de carieră, Aznavour îşi scrie memoriile, „Aznavour par Aznavour” ÅŸi se mută în SUA, unde susÅ£ine inclusiv un „sell-out show” pe Broadway. ÃŽn 1971, este recompensat cu „Lion d’Or” la Festivalul de Film de la VeneÅ£ia. ÃŽn 1975, emoÅ£ionanta baladă „Ils sont tombés” devine emblematică pentru comemorarea genocidului armenian, iar artistul este ulterior numit ambasador al UNESCO în Armenia.

Citeste si:  Horoscopul lunii martie

În decursul unei cariere impresionante, Aznavour a înregistrat peste 700 de melodii, dintre care 350 în franceză şi 150 în engleză. În 1999, după un sondaj organizat de CNN şi Time magazine, Aznavour a fost inclus în topul muzicienilor secolului XX, alături de Elvis Presley şi Bob Dylan.

Foto: Agerpres.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.