fbpx

LVMEN EST OMEN Arta, istoria si spiritualitatea iluminatului artificial

Muzeul National al Taranului Roman invita publicul, joi, 3 iulie 2014, ora 19:00, la Sala Foaier, unde va avea loc vernisajul expozitiei LVMEN EST OMEN.

Invitati:
E.S. Jean-Hubert Lebet, Ambasadorul Elvetiei in Romania
Dl. Pierre Maudet, Ministrul Internelor si Economiei Republicii si Cantonului Geneva
Dr. Virgil Stefan Nitulescu, Director General al Muzeului National a Taranului Roman

Evenimentul initiat de dr. Laurent Chrzanovski, este rezultatul colaborarii dintre numerosi parteneri, printre care: Muzeul Etnografic al Transilvaniei (Cluj-Napoca), Muzeul National al Taranului Roman (Bucuresti), Muzeul National Brukenthal (Sibiu), Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane (Deva), Institutul de Cercetari Eco-muzeale (Tulcea), Muzeul Astra (Sibiu) si Muzeul de Arta si Istorie din Geneva.

Citeste si:  Principiile feng shui

Expozitia exprima bogatia si evolutia corpurilor de iluminat pe cele cinci continente, prin intermediul unei selectii de fotografii si documente de epoca si a mai mult de trei sute de piese, din Antichitate si pana la aparitia electricitatii. Lampile, lanternele si candelabrele prezentate publicului isi regasesc dimensiunea globala, care cuprinde functia practica, estetica si cateodata chiar pe cea ludica.

Organizata pe patru sectiuni, expozitia permite descoperirea rolului luminii in viata cotidiana, religioasa, profesionala, si chiar festiva, deschizand, deopotriva, usa spre o reflectie mai profunda asupra valorii simbolice a acesteia, dar si asupra impactului social al iluminatului artificial.

Bogatia putin cunoscuta a colectiei de corpuri de iluminat pastrate in Romania, din epoca dacica pana in perioada moderna, completata de un aport intercontinental al colectiilor MNTR si ASTRA, dar si de capodoperele mai multor muzee si ale colectiilor particulare, permite organizatorilor realizarea unui parcurs muzeografic diacronic inedit.

Citeste si:  Emiratele Arabe Unite

Interactivitatea multimedia a expozitiei a devenit posibila datorita Swiss Web Academy (Sibiu). Cu ajutorul unei tablete sau a unui smartphone, publicul poate avea acces la secvente filmate, ilustrand, prin intermediul imaginilor realizate de operatorul Claudiu Moisescu, modul de functionare al celor mai reprezentative obiecte si instalatii de iluminat.

Expozitia, va putea fi vizitata la Sala Foaier, pana la 31 august 2014, de marti pana duminica, intre orele 10 – 18.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.