Helsinki

Please select a featured image for your post

Pe malul Golfului Finlandez, in sudul Finlandei, se afla orasul Helsinki, Helsingfors in limba suedeza, capitala si cel mai mare oras al acesteia. Zona urbana Helsinki, este formata din municipiul capitalei si orasele Espoo, Vantaa si Kauniainen. Datorita faptului ca Finlanda este izolata de restul tarilor europene si scandinavice, cel mai la indemana mijloc de transport il reprezinta vapoarele, Helsinki fiind un important port din Marea Baltica. Desi un oras destul de mic in comparatie cu alte capitale europene, acesta a fost gandit si construit in asa fel incat sa dea impresia de spatiu. Turistii ce aleg Helsinki ca destinatie turistica nu se vor plictisi deoarece orasul ofera multe posibilitati de petrecere a timpului si are foarte multe locuri de vizitat precum muzee, parcuri, monumente, biserici sau zone de provincie. Intrarea in oras este strajuita de Fortareata Suomenlinna, inchisoarea din mare, cea mai mare fortareata de pe Marea Baltica, inscrisa din 1991 in patrimoniul UNESCO.
Muzeul de Arta a Ateneului, detine cea mai importanta colectie de pictura si sculptura din Finlanda, cea mai deosebita fiind colectia apartinand unor mari artisti finlandezi.
Citeste si:  Luminile de pe marile cladiri ale lumii vor fi stinse sambata seara cu ocazia Earth Hour
Muzeul de Arta Contemporana, situat in apropierea Ateneului gazduieste numeroase lucrari ale artistilor contemporani finlandezi si din tarile vecine, iar periodic organizeaza si expozitii. Piata Senatului, a fost construita dupa modelul pietei din Sankt Petersburg, cu cladiri in stil neoclasic, adevarate comori arhitecturale. Aceasta e incadrata de Universitate si de cladirea Guvernului. Uspenia, Catedrala Ortodoxa, e ridicata din caramida rosie, cu o cupola aurita si e sustinuta de coloane iar in interior e impodobita cu icoane, multe dintre ele din aur si argint.
Biserica in stanca (Temppeliaukion kirkko), e o cladire inalta de 12 m in forma circulara, realizata din blocuri de piatra si o cupola din cupru si sticla.
Datorita unei acustici exceptionale, aceasta e folosita de multe ori si ca sala de concerte. Insula Korkeasaari, e situata in centrul Helsinki-ului, pe teritoriul acesteia aflandu-se Gradina Zoologica Helsinki, cu aproximativ 200 de specii de animale.
Citeste si:  Invata cum sa spui "Nu"
Parcul Toolonlahti, e un golf inconjurat de un parc, aici aflandu-se Sala de Concerte Finlandia si Opera Nationala.
Sala Finlandia, e situata vis-a �¢ï¿½ï¿½vis de Muzeul National, fiind o locatie foarte populara datorita concertelor si congreselor desfasurate. Un loc deosebit este tunelul subacvatic transparent, care are ca scop nu numai admirarea florei marine ci si de a atrage atentia vizitatorilor asupra pericolelor poluarii asupra florei si faunei maritime. In Gradina de Iarna se pot admira peste 200 de specii de plante exotice rare,printre care palmieri, camelii, craciunite si flori de liliac, fiind deschisa si pe timp de iarna. Muzeul de Masini, adaposteste masini de epoca, replici din ceara a marcilor cunoscute de automobile si o colectie de masini in miniatura, cu peste 3000 de piese expuse. Fanii science-fiction, nu trebuie sa rateze Megazone Laser Games, un labirint aflat intr-un intuneric dens luminat numai cu lumini de laser, pe ritmuri de muzica electronica.
Citeste si:  INDIgenous Expozitie de fotografie Madalin Marienut
Alte obiective turistice ce merita vizitate sunt: Biblioteca Nationala Finlandeza, Parcul Esplanadei, Targul din Piata Senatului, Monumentul Sibelius si multe altele.
Bucataria traditionala este foarte apreciata de turisti, datorita combinatiilor indraznete, pestele, ciupercile si fructele de padure fiind prezente in aproape toate mancarurile. Multe dintre mancarurile traditionale au influente suedeze, germane si rusesti. Turistii isi pot procura Card de vizitator de la aeroport, de la Oficiile de Turism sau de la hoteluri, acesta asigurandu-le transport gratuit in oras, acces gratuit la aproximativ 50 de muzee si obiective turistice din Helsinki precum si 70% reducere la tururile de oras. Turistii ce doresc sa viziteze Helsinki-ul trebuie sa stie ca preturile pentru serviciile de consum, inclusiv la cazare sunt mai mari in comparatie cu cele din alte orase europene, insa cei ce vor decide sa aleaga Helsinki ca si destinatie de vacanta cu siguranta nu vor regreta.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.