Please select a featured image for your post
Cu siguranta de multe ori ti-ai criticat seful sau team-leaderul si l-ai considerat total nepotrivit pentru postul pe care il ocupa, i-ai criticat deciziile si te-ai gandit in sinea ta „daca as fi eu in locul lui, lucrurile ar sta altfel”. Si cand dintr-o data te vezi ajunsa in pozitia de team leader pe care o vanai, parca nu mai este chiar atat de usor si ajungi sa impartasesti si tu gandirea conform creia lucrul cu oamenii e cel mai dificil cu putinta.
Bine de stiut, de la bun inceput! E normal ca pozitia de conducator de echipa sa aduca responsabilitati noi, insa tu trebuie sa fii convinsa ca poti face fata oricarei provocari si mai ales sa fii mandra de echipa ta. In primul rand, trebuie sa vezi echipa pe care o conduci ca pe o resursa plina de potential asa ca trebuie sa te poti cu ei ca si cu o resursa pretioasa, respectiv cu mare grija si atentie.
Ce deosebeste grupul de echipa?
Un grup poate fi o simpla adunare de oameni, care sunt nevoite sa interactioneze la un moment dat, dar intre care nu exista legaturi foarte profunde. De exemplu, un grup de suporteri care scandeaza numele echipei preferate la un meci, dar care mai apoi merg fiecare pe drumul lui si nu se mai vad decat poate la un alt meci. Insa o echipa, asa cum este echipa de fotbal, presupune ca intre membrii sa exista o coeziune, sa aiba teluri si obiective comune, in care sa creada toti membrii echipei si pentru care sa lupte intreaga echipa, cot la cot.
O adevarata echipa impartaseste aceleasi valori iar membrii ei se sprijina unii pe altii si isi acorda ajutor in realizarea sarcinlor individuale, aici necontand competitita, ci telul comun al echipei. O echipa are propriile metode de a comunica si un cod, fie el scris sau subinteles, dupa care isi conduce activitatea. Mai mult decat atat, o echipa este foarte bine organizata si are un lider pe care toata lumea il accepta, si acel lider esti tu.
Cum conduci o echipa? In primul rand este foarte important sa planifici foarte bine activitatile chiar daca este vorba de activitati neplanificate care ies din tiparul cu care esti obisnuita. Stabileste foarte clar cine si ce face, imparte sarcinile si atributiile pentru ca sa poti stii pe cine tragi la raspundere si ce rezultate astepti si de la cine.
In acest sens, evalueaza fiecare membru al echipei in parte, pentru a vedea care sarcina se potriveste mai bine cui, acre sunt capacitatile si resursele fiecaruia si mai ales o data ce ai ajuns sa iti cunosti bine membrii echipei, actioneaza spre motivarea lor, din prisma nevoilor pe care le-ai depistat la fiecare membru in parte. De exemplu, unii membrii ai echipei trebuiesc motivati financiar, altora le trebuie crescuta stima de sine, altii trebuie sa interactioneze mai mult cu colegii etc.
Pentru a crea un stil propriu de lucru al echipei, fa un instructaj referitor la cum trebuiesc indeplinite sarcinile, care este modalitatea prin care fiecare individ raporteaza rezultatele obtinute si care sunt termenele limita in care se pot incadra pentru fiecare proiect in parte, astfel vei asigura unitatea echipei ca si stil de lucru.
Chiar daca atmosfera in cadrul echipei este relaxata si bazata pe voie bune, nu uita ca sunt reguli si intructiuni ce trebuiesc respectate pentru ca totul sa mearga struna. Asa ca impartaseste-le membrilor echipei instructiunile pe care trebuie sa le urmeze si mai ales ai grija ca ele sa fie respectate.