fbpx

Craciunul in lume (I)

In Romania, ca si in tarile vestice, Craciunul si-a pierdut, in mare parte, insemnatatea religioasa. Majoritatea oamenilor nu mai merg la biserica, nici macar de Craciun, in schimb, aceasta sarbatoare a devenit o cursa nebuneasca dupa cadouri si mancare. Magazinele sunt deschise pana tarziu in zilele dinaintea Craciunului pentru ca toata lumea sa-si poata cheltui banii. Cine nu cunoaste societatea noastra ar putea crede ca sarbatorile de iarna sunt mai degraba un festival dedicat zeului banilor si cumparaturilor.

Foarte putini mai pastreaza traditiile, asa cum au fost ele transmise din generatie in generatie. In unele tari, in unele societati, traditiile se pastreaza inca si sunt foarte diferite de ale noastre. Vom vedea cum serbeaza Craciunul oamenii din alte tari.

Finlanda

Finlandezii sunt convinsi ca Mos Craciun traieste in tara lor, in nord, dincolo de cercul arctic. Copiii din toata lumea trimit scrisori Mosului din Finlanda si vin sa viziteze satul unde se presupune ca ar trai el.

Toate familiile isi pregatesc casele pentru cele trei zile de sarbatoare: Ajunul Craciunului, Craciunul si Ziua Cutiilor. Ziua Cutiilor este a doua zi de Craciun si se numeste asa pentru ca cei saraci primesc banii stransi in cutiile de donatii din biserici. Cea mai importanta este ziua de Craciun, sarbatorita in familie cu mancaruri traditionale: budinca de orez, supa facuta din fructe uscate, salate din cartofi, mazare, orez, ficat. Masa de Craciun se ia fie in noaptea de Ajun, fie in ziua Craciunului. In ziua de Ajun, intreaga familie asculta la radio sau TV Declaratia de Pace transmisa din orasul Turju si rostita de primar. Seara, se decoreaza un pom de Craciun care va fi tinut in casa.

In Ajun, fie dupa-amiaza, fie seara, multe persoane merg la biserica si la cimitir. Cimitirele devin locuri foarte frumoase, acoperite de zapada si luminate doar de lumanarile aprinse la mormintele celor dragi. Si sauna face parte din traditie. Oamenii merg la sauna inainte sau dupa slujba de Craciun. Dupa sauna, urmeaza masa traditionala in jurul careia sa strange intreaga familie. Dupa cina, vine Mos Craciun sau sunt deschise cadourile de sub brad. Daca in familie sunt copii mici, tata, mama sau un frate mai mare se imbraca in Mos Craciun si le aduce darurile. Daca nu sunt copii, toata lumea pune darurile intr-un sac mare care este asezat la usa. La un moment dat cineva spune „Cred ca am auzit renii” si fiecare merge sa-si caute cadoul.

Citeste si:  Patricia Kaas a oferit la Bucuresti un spectacol plin de emotie si senzualitate!

Belgia

In Belgia, se regasesc diferite culturi si diferite obiceiuri. Mos Craciun, numit Kerstman sau Pere Noel, pune cadourile sub brad sau in ciorapeii agatati de semineu. In ziua de Craciun, micul dejun consta intr-o paine speciala, dulce, numita cougnou sau cugnolle, care are forma unui bebelus, copilul Iisus. In unele familii, se ia o alta masa mare, la pranz sau seara.
Pe 6 decembrie se sarbatoreste Sfantul Nicolae sau Sinterklaas.

Germania

Germanilor le place sa-si decoreze casele de Craciun. Cele mai multe ferestre sunt decorate cu mici tablouri in care se pun beculete sau cu poze colorate care se vad foarte frumos de afara, mai ales noaptea. Adesea, se folosesc si adventskranz, coronite din frunze decorate cu patru lumanari. Cele patru saptamani dinaintea Craciunului alcatuiesc o perioada corespunzatoare postului nostru. In fiecare duminica din cele patru saptamani se adauga inca o lumanare in coroana de frunze. Unele familii expun un leagan de lemn, care simbolizeaza ieslea in care a stat copilul Iisus dupa nastere.

Mos Craciun (Der Weihnachtsmann) aduce cadouri in dupa amiaza zilei de Ajun, dupa ce intreaga familie a fost la biserica. Cand se intorc acasa, copiii gasesc cadourile sub brad. O persoana din familie va suna din clopotel, chemandu-i pe ceilalti in camera bradului. In ziua de Craciun, la masa traditionala se mananca peste (crap) sau carne de gasca.

Ungaria

Mos Craciun – Tel –Apo – vine la copii pe 6 decembrie. In seara dinainte, ei isi curata pantofii si ii asaza langa usa sau fereastra. Dimineata, cand se trezesc, gasesc in pantofi dulciuri si jucarii mici, impachetate in saculeti rosii. Copiii care nu au fost cuminti primesc si o nuielusa aurie, ca avertisment.
Pe 24 decembrie, in Ajunul Craciunului, copiii merg in vizita la rude, pentru ca in acea seara copilul Iisus le aduce bradutul impodobit si cadourile. In brad, pe langa globuri si lumanari, se agata dulciuri. In aceeasi seara, se ia masa festiva de Craciun, care consta in peste proaspat cu orez si cartofi. Dupa cina, copii descopera bradul, canta colinde si isi primesc cadourile.

Citeste si:  Noul trend urban la preturi reduse!

La miezul noptii, copiii mai mari merg la slujba impreuna cu parintii. In ziua urmatoare, copiii, mici si mari, „ataca” dulciurile din brad, dar nu inainte de a lua masa de Craciun impreuna cu familia.

Letonia

Letonii primesc cadouri in fiecare zi, timp de 12 zile, incepand cu Ajunul Craciunului. De obicei, cadourile sunt asezate sub brad. Bradul de Craciun este, de fapt, o traditie care a inceput in Letonia, iar oamenii sunt foarte mandri de asta. Masa festiva din ziua de Craciun consta in mazare cu carne de porc, varza si carnati.

China

Crestinii din China sarbatoresc Craciunul aprinzand in case lampi din hartie si decorand bradul pe care il numesc „Copacul luminii”, cu lantisoare, flori si lampi, toate din hartie. Copiii isi agata in casa ciorapeii si asteapta vizita Mosului, pe care il numesc Dun Che Lao Ren. Pentru ca majoritatea populatiei nu este crestina, principala sarbatoare a iernii, in China, este Anul Nou Chinezesc, care se sarbatoreste spre sfarsitul lui ianuarie. Copiii primesc hainute noi, jucarii noi si privesc spectacolul artificiilor. Un aspect important al acestei sarbatori este celebrarea strabunilor. In fiecare casa, peretii sunt impodobiti cu tablouri si poze ale bunicilor si stra-bunicilor.

Grecia

Sfantul Nicolae este foarte important pentru greci, caci el este protectorul marinarilor. Conform traditiei, Mos Nicolae are hainele pline de alge, iar din barba ii curg picaturi de apa de mare, in timp ce fata ii este transpirata pentru ca vasleste din greu ca sa ajunga la navele scufundate si sa-i salveze pe naufragiati. Majoritatea grecilor sunt membri ai Bisericii Ortodoxe de Rasarit si, pentru ei, Craciunul este a doua sarbatoare ca importanta dupa Paste. Dar si Craciunul aduce numeroase traditii specifice acestei tari. In seara de Ajun, copiii merg din casa in casa facand urari si cantand kalanda (colinde) pentru care primesc dulciuri si fructe uscate.

Citeste si:  Patimi simple, omenesti si patimi livresti

Dupa cele 40 de zile de post, oamenii asteapta cu nerabdare masa de Craciun, la care se mananca carne de porc si christopsomo (painea lui Christos). Aceasta paine este coapta in diferite forme si ornata in asa fel incat sa reflecte profesia membrilor familiei.

Grecii nu impodobesc brazi de Craciun. Principalul simbol al sarbatorii este un bol de lemn in care se asaza o cruce decorata cu busuioc. In bol, se pune putina apa ca sa nu se usuce planta. In fiecare zi, un membru al familei, de obicei mama, inmoaie crucea si busuiocul in apa sfintita si stropeste fiecare camera. Astfel sunt tinute la distanta spiritele rele (killantzaroi). Despre killantzaroi se spune ca ies din centrul pamantului si intra in casele oamenilor in perioada dintre Craciun si Boboteaza. Ei nu sunt neaparat rai, ci mai degraba poznasi. Sting focul din soba, se urca pe spatele oamenilor, taie cozile cailor si strica laptele. Pentru ca spiritele sa nu gaseasca nicio cale de a intra in casa, pana la Boboteaza se tine aprinsa o candela.

Cadourile se primesc pe 1 ianuarie, ziua de sfantul Vasile. Tot in aceasta zi, are loc innoirea apelor, adica se golesc toate recipientele cu apa din casa si se reumplu cu apa noua, curata. Ceremonia este insotita de daruri facute naiadelor, spiritele primaverii ce va veni.

Irak

In Ajun, familiile crestine din Irak se strang laolalta si unul dintre copii citeste despre nasterea lui Iisus in timp ce ceilalti membri ai familiei tin in mana lumanari aprinse. Dupa lectura, se aprinde un foc mare si toata lumea canta. Daca toate lemnele ard pana se transforma in cenusa, inseamna ca anul urmator va fi norocos. Dupa ce focul se stinge, fiecare membru al familiei sare peste cenusa de trei ori si isi pune o dorinta.

In ziua de Craciun, se aprinde din nou un foc in curtea bisericii. Episcopul, care poarta o figurina a copilului Iisus, conduce ceremonia. Dupa aceea binecuvanteaza o persoana, atingand-o. Acea persoana il atinge pe cel de langa si tot asa pana cand toti cei prezenti primesc „atingerea pacii”.

2 Comentarii
  1. Cred ca romanii au unele dintre cele mai frumoase obiceiuri de Craciun. Fireste in orasele mari se poate sa se fi pierdut din autenticitea obiceiurilor dar inca pe la sate si in localitatile mai mici, mai vezi colindatori , copii cu traistele pline de covrigi ,mere si nuci, iar in preajma Anului Nou, tineri cu plugusorul sau cu capra. Nu putem sa-i uitam pe \”mascati\” dar nici frumosul obicei de a merge cu sorcova. Sarbatori fericite va doresc la toti!!!

  2. Asa e! Sunt de acord! ROMANII sunt printre putinii europeni care si-au pastrat obiceiurile de Craciun, si nu numai! Si, pana la urma, ce daca mai face lumea si cumparaturi!? Vrem sa-i bucuram pe cei din jur cu darurile pe care le luam pentru ei!… Si nu-i nimic rau in asta, doar atunci cand exagerezi de-a dreptul. Tin minte cand eram mica si mama imi lua un cadou mai mic sau mai mare. As fi fost trista de Craciun fara unul!… Mi-ar PLACEA, va spun sincer, sa merg la Biserica de Craciun, dar Biserica nu a inteles ca trebuie si ea sa paseasca in secolul XXI. Sa ne explice, sa ne dezvaluie unele lucruri pe care pana acum le-a tinut ascunse. Nu mai suntem incuiatii aia de acum 2000 de ani! Chiar nu ne mai suna bine-n ureche aceleasi lucruri care pe vechii crestini ii impresionau!… Acum OMUL ESTE MAI CONSTIENT CA ORICAND de el, de puterea sa, PUTEREA DE A FACE BINE SAU RAU. Asa cum omul este acum inconjurat de mii de lucruri care vor sa-i anuleze capacitatea de decizie, de a fi el insusi, de a-si exprima deschis opiniile si vointa, Biserica trebuie sa ne ofere sprijinul sufletesc, increderea ca suntem Fiii sau Alesii Domnului, cum vreti sa-i ziceti, si ca am fost trimisi pe Pamant pentru a face bine si a ne simti bine.
    … Asa ca, mai bine stau acasa si ma rog in sufletul meu, si inteleg Craciunul in felul meu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.