fbpx

Contraoferta din partea actualului angajator

Mi se intampla de multe ori sa port negocieri cu candidati pentru a ocupa un anumit post, negocieri chiar inaintate, legate de bani si beneficii, iar ei sa se razgandeasca in urma unei contraoferte primite din partea fostului angajator. M-am intrebat mereu cum fac acesti candidati sa aleaga in cunostinta de cauza. Cei mai multi dintre ei ma pun in garda in legatura cu o alta oferta primita, dar se arata interesati de a merge pana la capat cu discutiile pana in punctul in care vor fi destul de informati cat sa decida. O anumita parte dintre candidati insa, aleg cu latura subiectiva, nu asteapta pana la aflarea ambelor oferte. Regula de baza spune sa nu accepti niciodata contraoferta de la actualul loc de munca, iar explicatiile sunt doar cateva, simple si de bun simt.

Daca cei la care lucrezi si-au dat seama de valoarea ta doar acum, cand esti pe picior de plecare, ce te face sa crezi ca pe viitor te vor trata cu mai multa consideratie? De asemenea, de ce poti fi tu sigura ca aceasta contraoferta nu este doar o modalitate de a te face sa pierzi acum jobul spre care te indrepti, pentru a fi, mai apoi, data afara? Si totusi un numar mare de candidati prefera un loc de munca familiar, cunoscut, fara surprize, unuia nou, cu bune si rele cunoscute sau necunoscute, un nou inceput profesional, o schimbare.

Citeste si:  Oras maur, cu ski si vreme de primavara in miezul iernii: Granada

Motivele pentru care ar trebui sa accepti contraoferta venita din partea actualului angajator, in conditiile in care ai obtinut deja informatia completa cu privire la oferta alternativa, mai rezida si in alte aspecte ce tin mai mult sau mai putin de managementul personal al carierei. Cele mai importante, a se citi cele mai des intalnite, sunt enumerate mai jos.

Ai putea sa consideri sa continui munca in firma actuala in cazul in care esti promovata in urma contraofertei primite din partea unui alt angajator. Este o metoda foarte cinstita de a te pastra si de a recunoaste ca nimeni nu s-a gandit pana acum la cariera ta. Poti accepta contraoferta daca promisiunea este sustinuta si de un eventual contract. In tot cazul, nu te baza doar pe vorbe. Orgoliile sunt destul de mari, mai ales in cazul in care contraofertantul este Concurenta.

Ai lucrat pana acum cu un sef sau coleg incompetent sau cu care nu erai compatibila deloc profesional si personal si care te-a si determinat sa pleci. Un motiv bun sa accepti contraoferta actualilor sefi ar fi sa nu mai lucrezi direct cu personajul respectiv. Nimic nu e mai stresant decat sa fii nevoita sa accepti un compromis legat de o persoana cu care pur si simplu nu ai nimic a face.

Schimba ceva esential in programul tau de zi cu zi. Daca jobul pe care il ai in prezent nu te mai motiveaza, poti cere atributii in plus (si procent la salariu, desigur), cauta si obtine solutii de evolutie profesionala prin training, cursuri de specializare. Gandeste-te, insa, daca aceasta varianta de dezvoltare profesionala iti este suficienta sau peste cateva luni vei repeta „figura” cu demisia.

Citeste si:  Reinvierea cantarii bizantine din manuscrisele brancovenesti

Un aspect foarte important este cel legat de bluf. Nu blufa, nu incerca sa-ti dai demisia fara sa ai o alta slujba asigurata, incercand sa obtii lucrurile de la punctele enuntate mai sus. De asemenea, daca ai decis sa pleci si nimeni din actuala companie nu te-a intrebat de ce si nu a incercat sa te retina, nu te razgandi. S-ar putea sa afli ca nu erai apreciata aici si sa pierzi si pe partea increderii in tine. Daca sefii tai inteleg insa ce te determina sa pleci s-ar putea sa te ajute sa ramai. Dar pentru asta, trebuie sa fii foarte ferma, sa nu faci reprosuri, doar sa explici ca situatia nu mai este tolerabila, din punctul tau de vedere, si sa explici clar care doresti sa fie schimbarile.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.