fbpx

Continuarea romanului lui Salinger, interzisa de tribunalul american

O judecătoare federală a decis în favoarea lui J.D. Salinger, în procesul intentat de acesta sudezului Fredrik Colting, cel care a semnat, sub presudonimul D. J. California, o continuare a romanului „De veghe în lanul de secară”, reluând povestea adolescenÅ£ilor lui Salinger, ajunÅŸi acum pensionari.

J.D. Salinger l-a dat în judecată pe autorul suedez Frederik Colting, care a imaginat, sub titlul ’60 Years Later: Coming Through the Rye’ („De veghe în lanul de secară, după 60 de ani”), o continuare a romanului lui Salinger lansat în 1951. Judecătoarea Deborah Batts, citată de BBC, a argumentat că personajul lui California reprezintă o „violare” a eroului lui Salinger, Holden Caulfield.

Frederik Colting a susÅ£inut că romanul său, care are un personaj bazat pe eroul din cartea lui Salinger, este un comentariu literar ÅŸi nu o continuare. ÃŽn plus, Colting spune că a scris cartea ca o explorare critică a relaÅ£iei dintre Salinger ÅŸi personajul său fictiv, adolescentul Holden Caulfield. Avocatul lui Salinger a numit însă cartea lui Colting pur comercială, adăugând că 94% din carte este prezentată din perspectiva lui Holden Caulfield. „Este o carte despre Holden Caulfield. Este pur ÅŸi simplu o continuare”, a declarat acesta în faÅ£a judecătorului.

Citeste si:  "Nu sunt lesbiana!"

„De veghe în lanul de secară”, roman publicat în 1951, care a devenit una dintre cele mai influente cărÅ£i americane din era modernă, îl prezintă pe Caulfield plimbându-se prin New York după ce a fost dat afară din internat. Tânărul scriitor de 32 de ani, fan al lui Salinger, ÅŸi-l închipuie pe Holden Caufield, adolescentul exaltat din romanul „De veghe în lanul de secară”, ajuns astăzi pensionar într-un azil de bătrâni.

Se spune că David California ar fi găsit romanul lui Salinger într-o cabană din Cambodgia şi, astfel, s-a născut ideea de a continua povestea care a devenit manifestul adolescenţilor americani. Însuşi Salinger devine personaj în continuarea propriei plăsmuiri, intervenind în pielea unui autor nedumerit, care nu ştie ce să facă din eroul lui.

Acesta nu este primul ÅŸi singurul experiment literar legat de romanul „De veghe în lanul de secară”, care a cunoscut ÅŸi o inedită versiune „feminină”, romanul „prep”, de Curtis Sittenfeld, editat ÅŸi în limba română, la Polirom. „prep” este romanul de debut al tinerei scriitoare Curtis Sittenfeld, născută în aceeaÅŸi zi cu Salinger, ÅŸi a constituit senzaÅ£ia anului 2005 în Statele Unite ale Americii.

Citeste si:  Stufstock 2009 risca sa nu mai aiba loc, din cauza fondurilor insuficiente

Cu toate că, din 1970, lui Salinger nu i-a mai apărut, practic, nicio carte, romanele care l-au consacrat sunt reeditate şi au vânzări de până la 250.000 de exemplare pe an. Convingerea că autorul scrie, deşi nu publică, a fost insuflată de fosta sa iubită, care povesteşte că 15 manuscrise sunt încuiate în seiful scriitorului, care scrie fervent. Din 1953, J. D. Salinger locuieşte retras, la Cornish, New Hampshire.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.