fbpx

CRIMEEA – combinatia ideala : simplu si fascinant

Ce spuneti daca va invit sa ma insotiti intr-o plimbare in Crimeea ? Va intrebati poate unde vine asta sau ce sa cautati acolo, pentru ca intr-adevar Crimeea este o destinatie mai putin promovata de agentiile de turism.

Peninsula Crimeea poate insa sa va surprinda in mod deosebit de placut. Situata in estul Ucrainei continentale, Crimeea este scaldata la nord, la sud si la vest de apele marii Negre, iar la est de cele ale marii Azov cu golful sau neobisnuit.

Nordul peninsulei este dominat de stepe avind clima temperat continentala, iar la sud muntii Crimeei prabusiti in Marea Neagra asigura un climat mediteranean si ofera un peisaj salbatic. Sunt celebre stancile Diva si Monahul, Ciupercile, Pestera de Marmura sau Poarta de Aur, Canionul Belbek si Pesterile Rosii. Plajele nu sunt acoperite de nisip, ci de pietre mici si mari de toate culorile, smulse din stanca si rotunjite de valuri de-a lungul mileniilor. Daca ne punem imaginatia la incercare vom descoperii in Crimeea o bijuterie, ca un colier de pietre pretioase, care mai de care mai stralucitoare, rasfirate parca pe tarmurile peninsulei; e vorba de localitatile – statiune, imprastiate pe tarm – Ialta, Feodosia, Gurzuf, Koktebel, Sudak, Gaspra, Miskhor, Foros, Evpatoria.

Citeste si:  Cine si cum iese la pensie

Clima blanda a determinat nobilimea si tarii sa construiasca de-a lungul secolelor palate, gradini si sanatorii. Romanovii isi tratau in aceste statiuni bolile de plamani ce faceau ravagii in epoca. Palatele Massandra, Vorontov, Gaspra, Livadia, Alupka, catedrala Alexander Nevsky, Biserica Armeneasca, Biserica Foros sunt numai cateva din minunile arhitectonice ce pot fi vizitate. Cel mai spectaculos este Cuibul Randunicilor, care parca pluteste deasupra marii. Palatul a fost construit pe stanca Aurora in 1912 de catre Baronul Von Shteingel.

Printul Piotr Nikolaevici a construit la Koreiz, in 1897, palatul Dulber. Peste o suta de camere si holuri acoperite cu tablouri de mozaic sugereaza Egiptul secolului 15. Gradina Botanica Nikita este si ea o incantare. Trecind cu vederea statuia omniprezenta a lui Lenin, intalnesti aici de la bambus si palmieri pana la cedri, pini, magnolii si sequoia. Cehov, Puskin, Tolstoi, Gorki, Saliapin si-au gasit refugiul in frumusetea de nedescris a acestor locuri.

Politic, Crimeea este republica autonoma divizata in 14 regiuni administrative in cadrul Ucrainei. Are guvern, parlament, drapel si chiar moneda proprii. Capitala este la Simferopol, dar orasul Sevastopol, spre deosebire de celelalte orase din Crimeea, este subordonat direct Kievului. Dupa impartirea flotei Marii Negre, portul Sevastopol a fost concesionat pentru 20 de ani Rusiei. Diversitatea etnica si sufletul ucrainean creeaza o atmosfera boema greu de intalnit prin alte parti ale lumii. Rusi, ucraineni, tatari, evrei, greci, armeni, si alte natii traiesc in pace si buna intelegere de cand lumea. O trasatura marcanta este insa frumusetea ucrainencelor, inalte, bine proportionate, ce poarta in ochii lor o sclipire din inocenta demult pierduta in lumea noastra moderna.

Citeste si:  Workshop Tantralife in Bucuresti!

Pentru a va convinge de frumusetea lor si de fascinatia acestor locuri incercati macar o data sa pasiti pragul peninsulei; imi veti da dreptate… si in mod sigur o veti parasi cu dorinta de a reveni !

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.