
Cu siguranta toata lumea isi aminteste de Taz, diavolul tasmanian din desenele animate. Putini stiu insa ca fratii lui Taz exista in carne si oase, exilati parca in Tasmania, o insula mica, din apropierea Australiei.
Desi nu are decat marimea unui caine si pare chiar dragalas, diavolul tasmanian este foarte feroce cand e infometat si a fost considerat un real pericol pentru turmele de animale ale australienilor, motiv pentru care a fost vanat intens, pana in anii ’40 cand a devenit specie amenintata. Cu timpul, populatia de diavoli din Australia a disparut complet, asa incat astazi, acest animal si-a gasit refugiul numai in Tasmania. Si nu este singurul. Tasmania este „casa” a zeci de specii endemice (care se gasesc numai pe aceasta insula) de animale si plante.
Situata la numai 240 km de Australia, Tasmania si insulele care o inconjoara alcatuiesc un stat australian, locuit de aproximativ 500.000 de persoane. In Australia este cunoscuta ca „statul natural” pentru ca este unul dintre putinele locuri ce pastreaza inca un mediu natural foarte putin atins de om. Peste 30% din teritoriul insulei este ocupat de parcuri nationale si locuri protejate, inscrise in patrimoniul universal.
Ajunge sa calatoresti o singura ora pe teritoriul Tasmaniei pentru a vedea peisaje dintre cele mai variate, de la vai impadurite si lacuri de munte pana la plaje acoperite de nisip fin.
Capitala statului este portul Hobart, o mini-metropola in care se imbina istoria si diversitatea culturala cu modernismul. Restaurantele si cafenelele moderne pline astazi de turisti, erau odata locul de intalnire al vanatorilor de balene care isi laudau prazile in fata paharelor cu rom.
Putin mai la est, este Richmond, un orasel idilic, parca desprins dintr-o vedere veche care spune povestea unui sat colonial de la inceputurile Australiei. Cladiri georgiene din secolul XIX, cel mai vechi cimitir, cel mai vechi pod si cea mai veche inchisoare a Australiei se pot vizita in Richmond.
La doar o jumatate de ora de capitala Hobart, se afla Bruny Island, o lume cu totul diferita de cea a metropolei moderne. Mici cabane din lemn, plaje pustii si linistite, populate numai de pinguini, un far vechi, devenit muzeu sunt doar cateva dintre atractiile insulei.
Daca partea de est musteste de viata, mereu plina de turisti, coasta de vest a Tasmaniei este una din cele mai salbatice si mai naturale parti ale Australiei. Parte din patrimoniul universal aceasta regiune aflata la marginea lumii, este plina de momnumente si spectacole ale naturii. Ajunge sa mentionam imaginea muntelui Cradle reflectata in lacul Dove, peisajele demne de vechiul super-continent Gondwana, raurile salbatice care curg, involburate, printre cataracte, vechi orasele miniere strabatute candva de marii exploratori.
Pe langa frumusetile naturii, Tasmania are o bogata mostenire culturala si istorica. In secolul XVIII, erau exilati aici condamnatii britanici care nu mai incapeau in inchisorile Angliei si mare parte din constructiile vechi au fost ridicate de ei. Astazi se pot vizita coloniile locuite odata de condamnati, fermele si fabricile in care lucrau ei, dar si vechea cale ferata are strabatea „vestul salbatic” al Tasmaniei, construita, de asemenea, cu ajutorul prizonierilor.
atat de multe minuni sunt pe Pamant, iar noi ajungem sa cunoastem atat de putine….
LORENA ARE CEA MAI MARE DREPTATE DIN LUME. SI EU ZIC ACELASI LUCRU..