Please select a featured image for your post
In functie de nevoi, ceapa se poate taia cubulete, fideluta sau rondele. In toate situatiile, ceapa trebuie curatata de coaja si eventual de primul rand de foi, daca acesta este prea uscat sau prea moale, iar mustatile trebuie taiate si ele.
Apoi: daca vrem rondele (de exemplu, pentru o salata de ceapa rosie), vom taia ceapa dinspre mustati spre coada, de-a latul, ca pe o lamaie, in feliute groase de 1 – 2 mm. Daca vrem fideluta (pentru ciorba, peste etc), vom taia mai intai ceapa in doua, dinspre coada spre varf, asa incat fiecare jumatate sa pastreze un varf din codita – ne va fi util mai departe. Punem jumatate de ceapa cu fata plana in jos si, tinand de codita, taiem ceapa de-a lungul ei, ca pe un pepene, in feliute cat mai subtiri. In fine, daca vrem ceapa taiata cubulete (ceapa tocata, pentru prajeli), vom proceda la fel ca la fideluta, numai ca nu taiem feliile de tot, ci le lasam sa agate un pic in ultima foaie de ceapa, la varful cutitului (asa incat ele sa nu se desprinda). Apoi intoarcem jumatatea de ceapa invers si maruntim feliutele, tot in bucatele de 1-2 mm.
Pentru un platou rustic sau pentru a fi consumata crud, ceapa se taie doar in patru bucati, de-a lungul ei.