
Vara avem de ales dintre numeroase fructe si legume. De aproape 15 ani se vorbeste de piramida alimentelor care, respectata, asigura o stare stabila de sanatate si poate reduce riscul aterosclerozei, scrie Gândul.Pentru o persoana cu o greutate normala, consumul de fructe trebuie sa fie de 2-4 portii pe zi. Acestea au un continut mare de vitamina A (precursor – betacarotenul din morcovi), vitamina C (citrice, ardei gras), folati, potasiu (din rosii) si magneziu (bananele), fibre etc. Medicul mai spune ca „o portie înseamna un fruct mediu (mar, banana, portocala), un grapefruit, o jumatate de cana cu cirese, o felie medie de pepene, un ciorchine de strugure”. Unele fructe de sezon au un continut bogat în carbohidrati (caisele – 13%, piersicile -13%, murele – 15%, ciresele, 10-18%), de aceea se recomanda cântarirea lor pentru persoanele cu alimentatie speciala (pacientii cu diabet zaharat), avertizeaza dr. Ciprian Constantin. „O precizare bine venita este pentru pepenele rosu si galben – care are 5-6% glucide.
Vara avem de ales dintre numeroase fructe si legume. De aproape 15 ani se vorbeste de piramida alimentelor care, respectata, asigura o stare stabila de sanatate si poate reduce riscul aterosclerozei, scrie Gândul.Pentru o persoana cu o greutate normala, consumul de fructe trebuie sa fie de 2-4 portii pe zi. Acestea au un continut mare de vitamina A (precursor – betacarotenul din morcovi), vitamina C (citrice, ardei gras), folati, potasiu (din rosii) si magneziu (bananele), fibre etc. Medicul mai spune ca „o portie înseamna un fruct mediu (mar, banana, portocala), un grapefruit, o jumatate de cana cu cirese, o felie medie de pepene, un ciorchine de strugure”. Unele fructe de sezon au un continut bogat în carbohidrati (caisele – 13%, piersicile -13%, murele – 15%, ciresele, 10-18%), de aceea se recomanda cântarirea lor pentru persoanele cu alimentatie speciala (pacientii cu diabet zaharat), avertizeaza dr. Ciprian Constantin. „O precizare bine venita este pentru pepenele rosu si galben – care are 5-6% glucide.