fbpx

Scorul Apgar la bebelusi

In functie de valoarea scorului Apgar, nou – nascutii pot fi impartiti in patru grupe:
Scorul Apgar 8 – 10 : respira normal, singur, are ritm cardiac mai mare de 100 / min. si tegumentele capata curand culoarea roz generalizata. Se aspira secretiile orofaringiene, se usuca cu scutece curate si se imbraca. In aceasta situatie se gasesc 90 % dintre nou-nascuti. Asadar daca micutul tau primeste una dintre aceste note, esti o mamica norocoasa care tocmai a nascut un bebelus voinic si sanatos. Felicitari!
Scorul Apgar 5 – 7 : copilul are o apnee primara ( oprirea respiratiei ), nu respira initial spontan, iar respiratia se reia doar dupa manevrele tactile ( frictiuni usoare intre regiunea dintre omoplati ). Ritmul cardiac este mai mare de 100 batai pe minut, dar culoarea tegumentelor ramane cianotica. Se poate asocia administrarea de oxigen pe masca.
Scorul Apgar 3 – 4 : copilul nu respira spontan, in ciuda stimularii tactile, iar ritmul cardiac este mai mic de 100 batai/min.
Scorul Apgar 0 – 2 : nou nascutul care nu respira, nu are batai cardiace audibile, este hipoton ( tonus muscular scazut ) , cianotic si nu reactioneaza reflex la dezobstructia cailor aeriene si primeste o nota minima pentru scorul Apgar.
Peste 50 % dintre prematurii cu varsta gestationala de 25 – 26 saptamani au scorul Apgar 0 – 3, fara sa aiba acidoza severa, si raspund foarte bine la resuscitare. Prelungirea unui scor Apgar cu valoare scazuta la 5 – 10 – 15 minute dupa nastere se coreleaza cu un viitor neurologic sumbru.
Scorul Apgar care este calculat imediat dupa nastere nu este cel mai important, cel care are relevanta cea mai mare este scorul care se masoara la maximum 20 de minute dupa nastere.
Chiar daca micutul are un scor Apgar scazut la nastere asta nu inseamna ca nu va fi sanatos. Bebelusii care au intampinat o nastere grea sau sunt nascuti prematuri au scor Apgar mic, insa multi dintre ei sunt perfect sanatosi.
Cel care calculeaza scorul Apgar si care trebuie sa fie prezent la nasterea unui copil este neonatologul. Doar in cazul in care medicul neonatolog nu este in sala de nastere, medicul ginecolog mai poate fi cel care este autorizat sa calculeze scorul Apgar pentru copilul dumneavoastra.

Citeste si:  Pe ultimul loc la tratarea sclerozei
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.