fbpx

Sarcina, o problema pentru femeile peste 35 de ani

Multe femei de 35 de ani sau peste, isi doresc sa aiba un copil, sau eventual isi mai doresc inca unul. Nimic mai frumos, insa trebuie sa fii atenta si la ce-ti spune medicul.
De la 35 de ani, riscul de a aduce pe lume un copil cu anomalii cromozomiale creste, chiar si atunci cand viitoarea mama se bucura de o sanatate fara probleme. Nu iti spunem asta ca sa te sperii, ci ca sa intelegi cat este de important examenul medical preconceptional. Cu alte cuvinte, cat de mult conteaza sa va faceti, tu si tatal viitorului bebelus, unbilant al sanatatii, inainte ca tu sa ramai insarcinata. Sa presupunem ca testele au iesit bine si ca ati trecut de acest prim pas. Urmeaza diagnosticul prenatal, ceea ce inseamna ca la inceputul celui de-al doilea trimestru de sarcina se efectueaza asa-numitul triplu test sau testul markerilor sericio, investigatie ce evalueaza riscul static pentru anomalii cromozomiale al fatului. La gravide, acest test are o marja de eroare de 70%. Prin urmare, daca el „semnaleaza” ca ceva nu este in regula, medicul iti recomanda si alte investigatii, pana cand starea de sanatate a fatului este perfect clarificata.
Ce faci atunci cand barza nu vine de bunavoie
Dar daca, in ciuda tuturor eforturilor, nu ramai gravida? Apelati, ca atatea alte cupluri, la fertilizarea in vitro: ti se recolteaza ovule care vor fi fertilizate, in laborator, cu spermatozoizii partenerului tau, iar dupa aceea embrionii cu aspect normal vor fi implantati in uter.
Fertilizarea in vitro: stii sigur ca embrionul este sanatos?
De acum vei putea stii: cea mai noua metoda de identificare a bolilor genetice la embrioni-diagnosticul preimplatantional al fatului, folosit doar in cateva centre medicale din lume- va fi accesibila, cat de curand, si in Romania. Pentru cuplurile infertile, ca si pentru cele fertile, dar care au un risc de a transmite o boala genetica grava este o veste de zile mari: vom putea avea un copil sanatos!
Diagnosticul preimplantational=certitudinea ca vei avea un copil sanatos
Acest test (practic, o alternativa a diagnosticului prenatal) ofera sansa de a stii inca de la bun inceput daca embrionul este sau nu sanatos. In ce consta testul? La 2-4 zile de fertilizare, embrionul se afla in stadiul de 8 celule. Printr-o tehnica de micromanipulare (total inofensiva pentru dezvoltarea viitoare a fatului_, se extrag 1-2 celule (blastomere) care sunt analizate pentru mutatia genetica suspectata de catre medic. In uterul viitoarei mamici sunt apoi implantati embrionii care nu prezinta mutatia respectiva. Exista, insa, posibilitatea sa se recolteze o celula normala, iar embrionul respectiv sa aiba celule anormale, care scapa astfel „din vizor”. Pentru a anula si aceasta marja de risc, diagnosticul preimplantational va fi verificat, in trimestrul I sau II de sarcina, prin diagnosticul prenatal. Ai alt curaj, acum, sa (re)devii mama, nu-i asa?

Citeste si:  Fii un model de sanatate pentru cei mici
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.