fbpx

S.O.S. Copilul are oreion

Oreionul este una dintre cele mai contagioase boli ale copilariei , care daca nu este tratata corespunzator, se poate solda cu complicatii si sechele grave.
Parotidita epidemica sau oreionul este o infectie virala acuta, provocata de un virus urlian, numit paramixovirus ARN.
Acest agent patogen se transmite pe cale aeriana, prin contactul cu obiectele de uz cotidian contaminate sau prin inhalarea picaturilor de salive transmise de o persoana bolnava.
Cand ajunge in mucoasa nazofaringiana, acest virus patrunde in sange, atingand glandele salivare, parotide. Vorbim in acest caz de viremia primara, care este urmata indeaproape de viremia secundara, cand are loc difuzarea in sistemul nervos central si in alte tesuturi glandulare.
Acest virus urlian se regaseste mai cu seama in colectivitatile de copii, in gradinite sau scoli, mai ales primavara, cand epidemia de virusuri pe cale aeriana este in floare.
Perioada de incubatie a virusului urlian este de 11-21 de zile, in mediu 16-18 zile, insa cel mai grav este ca in ultimele doua zile boala devine contagioasa si virusul se raspandeste.
Prima etapa a bolii, cea incipienta, tine doua zile si poate fi monitorizata in peste 30 % din cazuri. Aceasta etapa se manifesta prin suprafebrilitate, disconfort si indispozitie. Pe langa aceste lucruri, se produce si inflamarea glandelor salivare parotide, care sunt localizate dedesubtul urechilor, pe de o parte si alta a maxilarului inferior.
Copilul poate resimti o oarecare durere in momentul in care mananca si mesteca, la una din urechi sau chiar la ambele.
In urmatoarele zile zona cu probleme se umfla si devine extrem de sensibila. In mai putin de doua zile de la aceste simptome, micutul va simti durere chiar si atunci cand vorbeste, deschide gura, bea sau inghite.
Tratamentul in cazul oreionului consta in administrarea antipireticelor, care combat febra si a antiinflamatoarelor, in cazul durerilor.
Sub nici o forma nu administrati copilului aspirina! Este contraindicata in tratarea oreionului, administrarea ei provocand o boala rara, numita sindromul Reye.
Se recomanda repausul la pat si o alimentatie consistenta, sanatoasa, care sa nu necesite mestecarea ( piure, pilaf, supa ).

Citeste si:  Vitaminele de care ai nevoie de la 7 la 77 de ani
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.