Ochii – oglinda sufletului

Sa ai grija de tine ca de ochii din cap… aceasta vorba din batrani ar trebui luata mai in gluma, mai in serios, in calcul. Trebuie sa invatam sa ne protejam ochii de toti factorii din mediul inconjurator. Lor de datoram totul.. bucuria de a vedea, de a visa, de a spune ceea ce cuvintele uneori nu sunt in stare sa rosteasca.
Este bine de stiut ca un consult oftalmologic regulat este recomandat, macar o data pe an, chiar si in cazul in care nu aveti probleme cu vederea, pentru a preveni neplaceri survenite din diferite motive, cum ar fi stresul, oboseala sau inaintarea in varsta.
Alimentatia sanatoasa este de asemenea foarte importanta in ingrijirea ochilor. Consumati cat mai multe fructe (avocado, piersici) si legume (praz, varza). Pestele de apa rece este o sursa nemaipomenita de grasimi Omega 3 si este un bun tratament in vindecarea problemelor de natura oculara.
Elimina tutunul si alcoolul din activitatile zilnice. Acesti doi factori sunt periculosi si va pot afecta vederea. Consumul de alcool afecteaza ficatul, reducand nivelul de glutation (antioxidant care ajuta la protejarea ochilor). Fumatorii sunt de doua ori mai predispusi ca la batranete sa-si piarda vederea, iar riscul aparitiilor afectiunilor oculare este mai mare decat in cazul nefumatorilor.
Ochelarii de vedere sau de protectie pentru acelea din dumneavoastra care lucrati zilnic in fata calculatorului sunt necesari, si va ajuta sa rezistati mai usor presiunii la care sunteti supuse atunci cand va concentrati.
“Somnul de frumusete” este foarte important. Incercati sa nu sariti peste programul normal de 8 ore de somn, deoarece ajuta la refacerea celulelor distruse pe timpul zilei. Lipsa de somn duce la sensibilizarea globului ocular si la aparitia roselii.
Ochelarii de soare nu reprezinta doar un accesoriu la moda. Acestia ne protejeaza vederea atat in timpul verii, cand razele soarelui sunt foarte puternice, cat si in perioada iernii, cand zapada reflecta lumina. Prea mult timp petrecut in lumina directa a soarelui, fara protectie adecvata, duce la un risc crescut de aparitie a unor afectiuni pe termen lung, printre care se numara cataracta sau degenerarea oculara.
Daca ar fi sa ne imaginam o lume fara lumina, forme sau culori, aceasta practic nu ar exista. Tocmai de aceea trebuie sa avem grija de ei si sa ii protejam pe cat putem.

Citeste si:  Pune-ti inima la treaba - 27 septembrie este Ziua Mondiala a Inimii
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.