fbpx

Modelul copilului tau

Copiii invata imitandu-i pe cei mari. La scoala esti exclus daca nu te regasesti intr-un model, intr-un tipar. Tu stii cine e modelul copilului tau?
Primul model al copilului tau ati fost chair voi, parintii lui. Apoi fratii mai mari si prietenii, anturajul. Lucrurile se schimba radical in perioada preadolescentei, perioada in care tu, ca parinte, nu ai cum sa mai cunosti tot anturajul copilului tau. Are 12 ani, merge la scoala, in excursii organizate, timpul petrecut cu voi e din ce in ce mai redus. Puiul tau are propriul lui program, se crede pe picioarele lui, cere independenta. Si intelegere.
Solutia e la tine
Modele se gasesc pe toate drumurile. Si, din nefericire, cele negative sunt… mai atractive. Nu trebuie insa sa fii specialist pentru a-ti da seama ca astfel de situatii pot fi ocolite daca reusesti sa ii cultibi copilului tau aptitudinile sau pasiunile pentru un domeniu de care se simte atras. La baza tuturor inceputurilor sta comunicarea, ajutorul pe care i-l oferi copilului in a alege frumul drept in viata. Nu incerca insa sa fii extrem de severa atunci cand descoperi modelul de care copilul tau e sedus. Mai intai, analizeaza eventuala parte pozitiva a „personajului”, cum ar fi eroism, generozitate…Vorbeste cu copilul tau despre aceste parti bune, scotand in evidenta si ceea ce nu merita sa copieze de la modelul lui. Ia-l din pripa, „convalescenta” e mai greu de depasit.
3 reguli preventive
Asculta-l. Mereu, indiferent de varsta, de preocupari, de timp. Numai asa vei stii intotdeauna ce gandeste, ce simte, ce i se intampla si vei putea interveni la timp.
Sprijina-l. E o perioada destul de dificila, perioada in care copilul tau e in cautare de modele pe care sa le urmeze. Ofera-i cele mai bune exemple ca sa aleaga.
Organizeaza-l. De departe, fara sa-si dea seama. Indruma-l spre lucruri frumoasa, utile, folositoare.
Si in carti traiesc modele…
Si bune, si rele, dar timpul pe care l-ar petrece citind ca sa le descopere l-ar tine departe de alte comportamente ale varstei, i-ar hrani sufletul si i-ar forma imaginatia…I-ar da timp sa cearna ceea ce a simtit in timp ce i-a colindat paginile.. L-ar ajuta sa descopere adevarate valori… Tu trebuie doar sa-i deschizi pofta pentru lectura. Cum? Recomanda-i o carte, dar nu-l sili s-o citeasca.

Citeste si:  Ce este dioxina?
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.