Fii propriul profesor al copilului tau

Orice parinte vrea sa faca lucrurile potrivite si sa-si invete copilul ce trebuie pentru a-l putea educa si creste sanatos. Nu iti poti feri copilul de lucrurile rele, cum la fel nu-i poti oferi numai cele mai bune sfaturi. Sunt anumite lectii in viata, cu care copilul trebuie sa se intalneasca pentru a avea mai tarziu succese in viata de adult.
1.Albastru este fete, iar rozul pentru baieti
Este stupid ca intr-o lume in care toata lumea lupta pentru drepturile omului si pentru egalitate, sa ne luam dupa stereotipuri si sa incercam sa le impunem copiilor. Si fetele trebuie sa invete despre tehnologie, despre cum functioneaza un calculator si ce trebuie sa faca in cazul in care se strica. Chiar daca sunt fete, va fi in folosul lor sa stie de ce nu mai merge masina sau cum schimba un bec.
Cat despre baietei, nu este nimic rau in faptul ca le place culoarea roz sau ca vor sa invete sa gateasca. Si baietii trebuie sa invete sa sorteze rufele si sa le bage la masina de spalat sau sa curete baia, pentru ca la un moment dat va veni vremea cand vor pleca de acasa si nu va mai avea cine sa aiba grija de ei si de lucrurile lor.
2.”Corect” nu inseamna neaparat “egal”
In societatea in care traim, suntem foarte atenti sa nu ne suparam sau rani copii, oferindu-le aceleasi lucruri. Daca ii cumperi unuia masinuta, trebuie neaparat sa-i cumperi si celuilalt la fel, ca sa nu se supere si sa nu provoci scandal intre ei.
Spre exemplu, la sfarsitul de an scolar, fiecare copil primeste o diploma sau un trofeu, in functie de performantele sale. Ce are de invatat copilul din asta?
Ca viata nu este la fel pentru toti si egalitatea este un lucru pe care nu-l poti atinge decat muncind pentru ea. Nu orice copil studiaza la cele mai bune scoli, insa daca parintii i permit sau daca el are o ambitie foarte mare si invata, poate depasi acest obstacol si poate deveni egal cu altii sau chiar mai bun.
3.Cuvintele dor
Parintii trebuie sa-si invete copilul sa gandeasca de doua ori inainte de a vorbi. Poate lui i se pare ceva comic atunci cand face o gluma, dar pe ceilalti ii poate jingi sau rani.
Trebuie sa ne invatam copii sa fie blanzi cu ceilalti si sa le sara in ajutor, nu sa-i batjocoreasca sau jigneasca. Empatia este cel mai greu lucru pe care un copil trebuie sa-l invete si eventual sa-l aplice pe parcursul vietii, insa o data pus in pielea altora ii va fi mai usor sa fie amabil, dragut si sa se gandeasca de doua ori inainte de a face niste afirmatii despre cei din jur.

Citeste si:  Terapia, incercare de constructie a persoanei

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.