fbpx

Familiarizeaza-te cu termenii medicali

Se intampla de multe ori sa mergi la medic si sa pleci de acolo mai ingrijorata decat atunci cand ai intrat pe usa. In general medicii au obiceiul de a vorbi in termenii lor medicali, atat de usor, de parca noi ar trebui sa stim la ce se refera sau ce inseamna.
Femei-moderne te scoate din ceata si vine in ajutorul tau cu cei mai folositi termini din medicina de specialitate:
AFP – Alfafetoproteina – este o substanta produsa de copil, care se poate depista in sangele mamicii. Daca aceasta are un nivel ridicat, indica eventualele malformatii ale sistemului nervos; daca valoarea este mica, acest lucru poate indica o boala genetica.
Amniocenteza – reprezinta o tehnica pentru examinarea lichidului amniotic, efectuata numai in cazuri speciale, ca parte a testelor de diagnosticare prenatala.
Apgar Scor – reprezinta acea evaluare care stabileste starea de sanatate a copilului, imediat dupa nastere.
Cerclaj – reprezinta aplicarea unui inel imprejurul colului uterin, pentru a evita pericolul unei nasteri premature, cand colul uterin se deschide prea devreme.
FHT – reprezinta bataile inimii fatului ( Fetal Heart Tones ) pe minut.
Glicemie – reprezinta cantitatea de zahar din sange. Ea poate fi testate atat din sange, cat si din urina pe 24 h, pentru a diagnostica diabetul.
Oxitocina – reprezinta hormonul care stimuleaza contractile uterine. Acest hormon poate fi injectat pentru a provoca contractiile si pentru a controla sangerarea dupa nastere.
Placenta – reprezinta organul care se dezvolta pe peretele interior al uterului. Ea ii furnizeaza copilului substante nutritive si este expulzata dupa nastere.
SIDA – Sindrom Imunodeficitar dobandit. Aceasta maladie este cauzata de infectarea cu virusul uman imunodeficitar. Sistemul imunitar al oamenilor care au aceasta maladie nu mai este la fel de puternic pentru a-i feri de bacterii, fungi si virusuri .
Toxoplasmoza – reprezinta o boala transmisibila, care se manifesta sub forma unei raceli sau inflamarea ganglionilor limfatici in zona gatului. Principala sursa de infectie o reprezinta excrementele de pisica, dar si carnea cruda sau partial fripta.

Citeste si:  Efectele nocive ale medicamentelor antidepresive
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.