fbpx

Despre perineu

Daca vrei sa revii la formele pe care le aveai inaintea sarcinii, ai rabdare. In primul rand, gandeste-te cum stai cu perineul.
Perineul este muschiul care inconjoara si sustine organele genitale externe feminine, de la vulva pana la anus. In timpul sarcinii, el a dus greul- pe el a apasat abdomenul. Si tot el a fost cel mai solicitat la nastere: s-a deschis la maximum, ca sa treaca bebe, iar in momentul expulziei a suportat un soc. Acum are nevoie de timp-minimum sase saptamani- si de exercitii specifice, care il ajuta sa revina la normal, sa isi recapete tonicitatea. Pana atunci exercitiile fizice pentru recapatarea siluetei trebuie sa mai astepte. Altfel, peste ani, te-ai putea afla in situatia de acum a bebelusului tau care… nu isi poate controla urinarea. La noi, femei in toata firea, perderile de urina se cheama incontinenta urinara, sunt direct legate de slabirea perineului si pot aparea la efort. „Procedura de reabilitare” a perineului imparte proaspetele mamici in trei grupe.
Circa 30% din cazuri: tonifierea este de ajuns
Este procentul fericitelor care au trecut prin experienta sublima a nasterii fara sa pastreze amintiri mai putin placute…legate de perineu. Sunt femei care au nascut pe cale naturala si nu au avut nici un facotr de risc si femei care au nascut prin cezariana programata. La vizita postnatala, medicul ginecolog sau moasa verifica perineul si nu constata nicio anomalie. Proaspata mama nu se plange de pierderi de urina. Singura ei grija este acum retonifierea perineului. Obiectiv „bifat” in urmatoarele sase saptamani, prin exercitii de contractie recomandate de personalul medical si facute, periodic, acasa.
Circa 40% din cazuri: reeducarea se impun
Acesta este procentul de femei care au unul sau doi dintre factorii de risc, plus cateva semne clinice de pierderi de urina la efort. La vizita postnatala se constata ca muschii perineului nu s-au „strans” la loc si nu si-au reluat functiile normale. Aceasta este cauza incontinentei urinare sau a zgomotelor care se aud din vagin in timpul actului sexual sau atunci cand reincepi sa faci gimnastica. In aceste cazuri, sunt recomandate mai multe sedinte de reeducare a perineului (timp de 6-8 saptamani).
Circa 30% din cazuri: reeducare + rabdare
Este procentul femeilor care cumuleaza mai multi factori de risc. Incercarile la care a fost supus perineul provoaca fie zgomote de aer din vagin, fie o incontinenta urinara suparatoare. In astfel de cazuri, se fac o serie de investigatii medicale. Iar tanara mama e sfatuita sa ia legatura cu un kinetoterapeut. Exercitiile de reeducare a perineului pot dura pana la un an de zile. Daca nici dupa acest interval rezultatele nu sunt cele dorite, se poate recurge la o interventie chirrgicala.

Citeste si:  Durerile cronice de coloana ar putea fi tratate cu ajutorul celulelor susa
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.