fbpx

Consuma alimente sanatoase

Atunci cand ai ales o dieta, ai tinut cont de ceea ce ii este necesar organismului tau si de ce iti asigura ea? Daca nu, este momentul sa iti revizuiesti atitudinea fata de alimentele bogate in fier, pentru a nu avea de-a face cu anemia.
Fierul este prezent in organism sub doua forme: heminic (70%), asociat hemoglobinei globulelor noastre rosii, si nonheminic (30%), care serveste la transportul si la constituirea rezervelor noastre din organism. Iti poti procura fierul:
– sub forma heminica: din carne rosie si sangerete, in special, dar si din maruntaie, ficat si plamani. Se regaseste si in carnea alba, peste, fructe de mare si oua.
– sub forma nonheminica: din legumele proaspete si uscate. Contrar credintei larg raspandite, spanacul nu contine prea mult fier.
Fierul prezent in carne este de doua ori mai usor de asimilat decat fierul din produsele vegetale. Totusi el este mai bine absorbit de organism daca este asociat, in timpul aceleiasi mese, cu fierul de origine animala si cu alimente bogate in vitamina C: cruditati, fructe, ierburi aromatice, patrunjel, hasmatuchi sau tarhon.
Nu este bine sa bei ceai in timp ce mananci. In asociatie cu ciocolata, cafeaua si cerealele complete, chiar si in cantitate mica, el face parte dintre alimentele care reduc absorbtia fierului.
Medicul iti va prescrie sa iei fier sub forma de comprimate, sirop, pudra sau granule pastile, in doua cazuri: constata ca ai anemie, in urma analizelor de sange, si, in mod preventiv, daca esti insarcinata si ai o carenta de fier. Suplimentele de fier se prescriu incepand cu al doilea trimestru al sarcinei si pana la nastere.

Citeste si:  Aducerea pe lume a unui copil
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.