fbpx

Camera copiilor

Orice amenajare interioara care implica si copii este una dintre cele mai placute activitati. De ce? Probabil pentru ca majoritatea copiilor sunt foarte creativi si au tot felul de idei inovatoare si haioase care se potrivesc de minune camerei lor. Camera copilului este mai mult decat locul pentru masa si somn. Este locul unde cei mici se joaca, isi dezvolta personalitatea si se simt in siguranta asa ca e important sa le cereti si lor parerea cand o decorati.

Cand incepeti o asemenea activitate alegeti un personaj preferat, o jucarie sau o activitate pe care copilul o are tot timpul pe primul plan. Nu uitati insa ca gusturile copiilor se schimba cel mai des. Nu axati intreaga camera pe preferintele copiilor daca nu detineti un buget ce va permite schimbari de interior la cativa ani. Incercati sa gasiti o cale de mijloc. Daca acceptati ideile copilului aveti grija ca ele sa nu fie daunatoare si primejdioase cand acesta se joaca acolo. Puteti sa optati pentru o camera usor clasica care sa aiba insa multe accesorii sau elemente ce pot fi usor inlaturate o data cu cresterea copilului. In momentul in care alegeti culorile pentru aceasta camera nu uitati ca ea este unica din punctul de vedere al posibilitatilor nelimitate de combinare. Puteti sa alegeti diverse modele sau sa imprimati pe pereti personajele de desene preferate ori peisaje din basme. Culorile primare sunt mereu binevenite in camera copilului. Baloane, inimioare, personaje din desene animate sau povesti pot fi fixate pe pereti. Galben, bleu, roz, alb, rosu – le poti combina incat sa creezi o camera de vis pentru micut. Poti picta chiar si patutul in culorile respective.

Citeste si:  Proteine

Un alt aspect demn de atentia parintilor il constituie decoratiunile. Nu introduceti masute din lemn sau din sticla ci cautati unele cat mai adecvate varstei copilului si cat mai utile in joaca sa. Jucariile trebuie sa fie usor accesibile, evitand astfel tot felul de accidente. Atunci cand le aranjati face-ti-o pe orizontala si nu pe verticala pentru ca un singur moment de neatentie poate duce la urmari nedorite. Nu introduceti elemente de colectie sau papusi de portelan daca copilul nu are voie sa se joace cu ele. Acestea pot crea in timp frustrarea si nemultumirea celui mic.

Citeste si:  Familiarizare bona si copil

Atunci cand vine vorba de siguranta copilului este important sa protejati unghiurile ascutite ale mobilei cu colturi speciale din plastic sau din canepa, sa plasati tarusi de blocare automata deasupra usilor pentru a nu-i prinde degetele, sa instalati masti pentru prizele pe care nu le utilizati, sa nu puneti mobila sub ferestre pentru a limita pericolul escaladarii ei, sa puneti piese speciale din metal pentru a impiedica deschiderea larga a ferestrelor, sa puneti benzi antiderapante sub covor, sa nu lasati la indemana lor produsele de toaleta si medicamentele.

Fiecare copil trebuie sa-si aiba patul lui. Este neigienic si periculos ca acesta sa doarma in patul mamei sau cu fratii mai mari. Indepãrtati din patul copilului orice obiect ce poate fi inghitit (bile, nasturi, ace, boabe de fasole, pioneze). Jucariile colorate si care produc un sunet placut ar trebui sa infrumuseteze patul copilului. Pentru ca somnul sa poata fii linistit, salteaua trebuie sa fie dintr-un material care permite relaxarea corpului copilului (saltelele recomandate sunt cele de tip relaxa sau cele din paie), usor de intretinut (sa permita igienizarea periodica) si sa se intre perfect in cadrul patului (care poate fii de lemn, fier sau plastic). Este de bine ca patul sa nu fie împrejmuit cu plasa de sarma sau textila decat in cazul in care doriti utilizarea acestui tip de pat doar in primele luni de viata, deoarece copilul isi poate prinde degetele in ochiurile plasei.

Citeste si:  Copiii devin mai "fragili" din cauza lipsei activitatilor in aer liber

Nu uitati ca decorarea camerei ar trebui sa fie facuta in joaca mai ales din perspectiva copilului. Lasati-l sa-si exprime liber ideile si cand nu le aprobati explicati motivul cu calm.

Distractie placuta!

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.