fbpx

Autismul

Autismul este o tulburare care are loc la nivel neurologic si care afecteaza dezvoltarea normala a aptitudinilor de comunicare, socializare, a comportamentului si a functiilor cognitive.
Este foarte important sa actionezi din timp impotriva acestei boli. Intre varsta de 0 si 3 ani se pot corecta multe dintre manifestarile acestei boli, avand in vedere faptul ca semnele autismului se pot observa inca de la varsta de 10 luni.
Care sunt manifestarile unui copil autist?
1.Un copil care sufera de autism evita contactul vizual si nu raspunde la nume.
2.Flutura din maini sau din alte obiecte si nu are reflexul de a se uita in directia in care i se arata.
3.Se invarte de multe ori in cerc si nu comunica verbal cu cei din jurul lui.
4.Se poarta de parca nu ar auzi.
5.Nu se joaca niciodata cu alti copii, nu suporta zgomotele puternice si se joaca in mod repetitiv cu anumite obiecte.
Este important sa percepeti aceste lucruri si sa intelegeti tulburarile care se petrec in sfera spatiului sau interpersonal. Copilul are nevoie de un program de terapie care sa diagnosticheze cu exactitate gradul in care se afla si sa inceapa de urgenta recuperarea.
Una dintre cele mai folosite terapii aplicate persoanelor care sufera de autism este metoda ABA, analiza comportamentala aplicata.
Prin metoda ABA se evalueaza mediul in care traieste o persoana, apoi se fac anumite schimbari care au scopul de a produce imbunatatiri semnificative in comportamentul uman, in sensul adaptarii acestuia la cerintele mediului social in care traieste.
Scopul terapiei este de a incerca si de a prezenta un numar mare de comportamente adecvate prin modelare comportamentala.
Terapia ABA reduce comportamentele care pot ingreuna relationarea si invatarea, modifica mediul de invatare pentru ca aceasta sa se realizeze cat mai eficient.
Pe langa aceasta metoda, puteti apela si la alte forme de terapie:
1.Terapia logopedica – scopul acestei terapii consta in educarea si reeducarea limbajului.
2.Terapia ocupationala – scopul acestei terapii consta in mentinerea interactiunii dintre mebrii familiei si in dezvoltarea relatiei sociale cu alti copii.
3.Terapia prin arta – utilizeaza toate formele artei ajutandu-l pe copil sa-si exprime emotiile profunde si dificultatile pe care le intampina.
4.Terapia senzoriala – reprezinta metoda prin care includem atingerile, miscarea, vederea, sunetele, etc.

Citeste si:  Alimentatia si bolile metabolice: notiuni-cheie si metode de preventie
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.