fbpx

Atentie la medicamente

Farmaciile sunt pline de medicamente care se elibereaza fara prescriptie medicala. Totusi, cand alegi sa te tratezi singura, e esential sa tii cont de cateva reguli foarte importante, inainte de a lua pastile.
Maxim 4 zile de tratament
Daca este vorba de o afectiune usoara sau daca, pur si simplu, farmaciile sunt inchise, poti lua medicamente pentru a ameliora simptomele bolii, insa, atentie, nu mai mult de patru zile.
Daca starea ta de sanatate nu ti s-a imbunatatit sau, din contra, au aparut si alte simptome (dureri necunoscute, febra) trebuie sa incetezi tratamentul si sa mergi la medic. Altfel exista pericolul ca afectiunea ta sa se agraveze sau chiar sa devina cronica.
„Medicamentul bun la toate” nu exista
Exista, intr-adevar, medicamente care reduc durerea, dar efectul lor depinde si de tipul durerii, de factorii care o declanseaza si de zona pe care o afecteaza.
Nu lua un medicament care i-a fost prescris altcuiva doar pentru ca ti se pare ca prezinti si tu aceleasi simptome. Cauza disconfortulu tau poate fi cu totul alta si atunci medicamentul este inutil.
Multa lume considera antibioticele un remediu atotvindecator. Realitatea este alta. Antibioticele sunt eficiente in cazul infectiilor, dar si atunci trebuie aleasa „familia” de antibiotice potrivita pentru germenii cauzatori. O antibiograma este solutia ideala pentru a sti exact ce antibiotic este eficient.
Cere sfatul farmacistului
Daca nu ai ajuns la medic pentru un consult, intreaba macar farmacistul care este cel mai bun medicament care te poate ajuta.
Informeaza-l si cu privire la bolile mai speciale de care suferi.
Spune-i si despre celelalte preparate medicamentoase pe care le iei, fie ele si vitamine. Asa pot fi prevenite anumite efecte secundare sau incompatibilitati intre medicamente.
Citeste neaparat prospectul
Inainte de a lua orice fel de medicamente, citeste cu mare atentie prospectul.
Respecta recomandarile pentru modul de administrare si citeste si ce efecte secundare pot aparea.
Antibioticele nu isi fac efectul daca sunt luate o perioada prea scurta de timp.
Mare grija cu pastilele impotriva durerilor de cap. Uneori se poate ajunge sa provoace chiar ele dureri, daca sunt administrate incorect, picaturile de nas pot agrava starea mucoaselor, iar anumite substante din componenta lor pot duce la dependenta.
Pastilele nu tin locul stilului de viata sanatos
Produsele farmaceutice nu sunt menite sa compenseze lucrurile pe care tu nu le faci pentru corpul tau.
Daca dormi prea putin, preparatele farmaceutice cu cofeina nu sunt o solutie. Important este sa dormim mai mult.
Daca ai des arsuri la stomac, solutia nu este sa iei medicamente de fiecare data, ci sa-ti schimbi stilul de alimentatie.
Daca ai baut alcool si acum te doare capul. asteapta sa-ti treaca, nu lua medicamente.
Pentru o banala durere de cap sau de stomac nu trebuie sa mergi intotdeauna la medic. Atentie, insa! Medicamentele sunt produse chimice cu efecte secundare, iar daca le poti cumpara din farmacie fara prescriptie medicala nu inseamna automat ca sunt sigure pentru sanatatea ta.
Nu tot ce e natural e inofensiv
Chiar si medicamentele naturale au efecte secundare, doar ca acestea sunt mult subestimate si mai putin cunoscute.
Arnica poate declansa reactii alergice.
Anghinarea si alte plante pentru stimularea digestiei pot favoriza aparitia colicilor la persoanele care au pietre la bila.
Extractul de Umckaloabo folosit impotriva infectiilor cailor respiratorii intareste efectul produselor pentru subtierea sangelui.
Sunatoarea, impotriva starilor depresive, influenteaza efectul anticonceptionalelor.

Citeste si:  Examinari esentiale pentru diagnosticarea cancerului de san
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.