fbpx

Alergiile

Alergiile reprezinta hiper- reactia organismului la unele substante, numite alergeni. Aceste substante, care in mod normal sunt inofensive, pot ajunge in organism din mediul inconjurator, pe mai multe cai : – respiratorie ( mucegaiuri, polenuri)
-digestiva ( alimente, medicamente)
-tegumentara ( cosmetice, plante, vopseluri)
-intepaturi ( veninuri de insecte).
Alergia este o afectiune fizica, dar factorii psihologici emotionali ca frica, furia sau stresul pot agrava simptomatologia.
Mergem impreuna in aceleasi locuri, consumam aceleasi medicamente, indragim aceleasi animale dar, reactionam diferit. Venim in contact cu diferite substante alergene si eu stranut, prezint rinoree, prurit nazal si tu.. te bucuri de natura!
Din nefericire, predispozitia de a dezvolta alergii poate sa fie ereditara, fiind posibil in unele familii ca toti membrii sa manifeste reactii alergice.
Astfel, daca unul dintre parinti este alergic, atunci sunt sanse de 30 – 40 % ca si copilul sa devina alergic. In cazul in care ambii parinti prezinta alergie, sansele cresc, ajungand la 70 – 80 % . Important este ca ceea ce se mosteneste este tendinta de a fi alergic si nu neaparat tendinta de a reactiona la un anumit alergen.
Primele manifestari de tip alergic apar inca din perioada copilariei, urmand sa se amelioreze pe masura ce copilul inainteaza in varsta.
In Romania exista trei milioane de persoane alergice, iar cele mai des intalnite tipuri de alergii sunt sinuzitele alergice, rinitele alergice, astmul si conjunctivitele.
Pentru a evita alergiile, respectati cateva dintre sfaturile de mai jos :
– evitati activitatile exterioare, sportul in aer liber, cand concentratia de polen este mare.
– dupa ce va jucati sau mangaiati un animal, spalati-va pe maini.
– beti ceai de brusture, papadie sau echinaceea.
– diminuati reactia la alergie prin supliment de vitamina C.

Citeste si:  Ai dintii sensibili? Ce sa faci pentru a avea o rutina de ingrijire corecta
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.