fbpx

Afectiuni de toamna

Toamna se numara bobocii.. si mai nou… afectiunile. Toamna este anotimpul cel mai plin de culoare, de arome, dar si de afectiuni. Printre cele mai intalnite, astm bronsic, ulcer duodenal, se numara si artroza.
Boala artrozica este o afectiune degenerativa, ale carei simptome apar in timp, datorita frecarii suprafetelor articulare sau poate fi influentata de factorii climaterici si meteorologici la care suntem supusi. La degenerarea cartilajului articular pot contribui o serie de factori mecanici, traumatici, infectiosi, metabolici, care actioneaza pe fundalul unor predispozitii genetice.

Cele mai intalnite tipuri de artroza sunt:
Spondilartroza sau artroza coloanei vertebrale. Acest tip de artroza poate duce la o hernie de disc sau spondilolistezis ( alunecarea in fata a unei vertebre ). Ambele afectiuni pot avea complicatii grave daca nu sunt tratate corespunzator.
Spondiloza cervicala ( artroza de la nivelul cefei ) poate fi insotita de ameteli, dureri de cap, dureri de brate, de umeri sau distonie neurovegetativa ( patologie asemanatoare atacului de panica, cauzat de oxigenarea deficitara a creierului).
Spondiloza lombara isi localizeaza durerea in zona posterioara a coapsei si gambei, pe fata plantara a piciorului ( talpa ) si reflecta o pareza a nervului sciatic popliteu extern ( persoana care sufera de spondiloza ridica membrul inferior mai mult din sold, deoarece nu poate ridica bine talpa de la sol.
Celelalte tipuri de artroze frecvent intalnite sunt coxartroza ( la nivelul soldului ) sau gonartroza ( la nivelul genunchiului ).
Pentru tratarea artrozelor se pot folosi diferite metode. Unul din ele il reprezinta masajul reflexogen, foarte indicat in combinatii cu alte tratamente sau chiar singur. Presopunctura, acupuntura, homeopatia sau fitoterapia sunt la fel de eficiente in combaterea artrozei.
Ca si medicatie, se pot folosi antiinflamatoarele, miorelaxantele sau antialgicele.
Baza tratamentului este reprezentata insa de balneo- fizio- kinetoterapie, care consta in sedinte de masaj, ultrasunete, ultrascurte, laser sau gimnastica medicala.
Desigur exista si remedii naturale care amelioreaza durerile provocate de artroze, insa acestea nu asigura vindecarea in totalitate, ci actioneaza mai degraba ca un catalizator impotriva complicatiilor date de aceste afectiuni.
Decoctul de coaja de salcie este unul din ele. Se fierb cateva minute 2-3 lingurite de scoarta maruntita in 250 ml de apa si se beau 3-4 cani pe zi , dupa masa.
Cataplasmlele cu mustar sunt la fel de indicate. Se amesteca 300 g de mustar negru cu apa calduta pana se obtine o pasta de consistenta aluatului. Se pun intr-un saculet de panza sau pe comprese si se aseaza pe zona dureroasa pana se resimte senzatia de arsura.

Citeste si:  Sfaturi utile pentru igiena intima
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.