fbpx

„Tulburarile de alimentatie nu sunt doar probleme ale vedetelor”

Un interviu cu psih.-dipl. Alexandru Manescu, specialist in tulburari de alimentatie, despre gradul de informare al romanilor cu privire la acest tip de tulburari, usurinta de a ascunde aceste probleme fata de cei din jur si cum pot fi prevenite anorexia nervosa si bulimia nervosa.

MpT.ro: Ati participat la ambele editii ale campaniei „Frumusetea nu se masoara in centimetrii! Afla despre tulburarile de alimentatie!” derulata de MedicpentruTine.ro in cadrul Targului pentru o viata sanatoasa. Oamenii stiu despre tulburarile de alimentatie si, mai mult decat atat, sunt interesati sa se informeze despre aceste tulburari ?

A.M.: Nu, din pacate nu pot spune ca oamenii stiu prea multe despre tulburarile de alimentatie si mai ales despre riscurile pe care acestea le prezinta. Pentru foarte multe dintre persoanele cu care am vorbit la targ, aceste tulburari nu sunt decat, fie probleme ale vedetelor sau persoanelor publice, fie ale persoanelor „instabile psihic”. Nu este deloc adevarat: tulburarile de alimentatie nu sunt doar probleme ale vedetelor, ci si ale „oamenilor obisnuiti”.

Caracterul usor de mascat al tulburarilor de alimentatie fac ca acestea sa nu para prezente in cotidianul celor mai multor romani si nici nu par sa afecteze viata cunoscutilor. Un fapt imbucurator este acela ca oamenii vor sa se informeze si, adesea, pleaca foarte uimiti cand afla ca tulburarile de alimentatie sunt mult mai prezente decat credeau.

MpT.ro: Ca urmare a acestei experiente, putem afirma ca romanii sunt predispusi sa dezvolte tulburari de alimentatie?

Citeste si:  Alimentatia previne cancerul

A.M.: Sincer, nu cred ca romanii sunt mai predispusi sa dezvolte tulburari de alimentatie mai mult decat alte natiuni, insa informarea slaba din aceasta sfera ii face, totusi, mai predispusi la a nu recunoaste simptomele si, mai ales, la a diminua riscurile pe care le prezinta aceste tulburari.

Am avut placerea, in timpul targului sa vorbesc putin si cu cateva persoane straine, provenite din alte tari ale Uniunii Europene, mai ales din zona vestica. Am putut observa diferente considerabile intre gradul de informare si de constientizare asupra tulburarilor de alimentatie al acestora si majoritatea romanilor.

MpT.ro: Sunt tulburarile de alimentatie asociate altor tulburari de comportament? Daca da, care sunt acestea si in ce masura influenteaza dezvoltarea unei tulburari de alimentatie?

A.M.: Simptome similare cu unele dintre simptomele tulburarilor de alimentatie, precum supraalimentarea sau pierderea in greutate, pot sa apara si in anumite tulburari afective (cum ar fi depresia) si in acelasi timp, nu de putine ori, tulburarile de alimentatie sunt insotite si de alte tulburari precum depresie, anxietate, etc.

MpT.ro: Tocmai au trecut sarbatorile de iarna, care vin uneori insotite de episoade de depresie sezoniera. Putem afirma ca in perioada sarbatorilor suntem predispusi mancatului compulsiv?

A.M.: In perioada sarbatorilor de iarna, intr-adevar, se inregistreaza peak-uri ale tulburarilor de afectivitate care, la fel de adevarat, pot fi insotite mai des de episoade compulsive, insa, mai degraba putem vorbi de o perioada in care oamenii se supralimenteaza si renunta la monitorizarea propriei alimentatii. De multe ori, sarbatorile sunt percepute ca fiind o perioada mult mai lunga de timp (aproape 2 saptamani) in care se fac de cele mai multe ori excese alimentare, in loc sa se considere a fi zile de festin doar cateva, precum Craciunul si Revelionul, si sa se revina la o alimentatie echilibrata in intervalul de timp dintre acestea.

Citeste si:  Christina Applegate a iesit victorioasa din lupta contra cancerului mamar

MpT.ro: Prin ce metode pot fi prevenite tulburarile de alimentatie?

A.M.: In momentul de fata, pentru societatea actuala din Romaniei, preventia tulburarilor de alimentatie ar trebui sa se axeze pe campanii masive de informare a populatiei. De exemplu, anorexia are o prevalenta crescuta in randul adolescentelor si tinerelor, deci prin campanii organizate in licee si facultati s-ar putea creste foarte mult gradul de constientizare asupra acestor tulburari. Personal, intentionez sa derulez anul acesta un astfel de program-pilot, la nivelul orasului Bucuresti.

Oamenii trebuie sa inteleaga specificul acestora si sa le cunoasca riscurile asociate. De asemenea, ei trebuie sa stie si care sunt formele de tratare si recuperare a persoanelor care au dezvoltat aceste tulburari si afle de importanta psihoterapiei pentru procesul curativ.

MpT.ro: Spuneti-ne cateva cuvinte despre protocolul de tratament al anorexiei nervoase, respectiv bulimiei nervoase? Care este rolul specific al psihoterapiei in cadrul tratamentului?

A.M.: Cercetarile din ultimele doua decenii au demonstrat ca cea mai eficienta forma de tratare a tulburarilor de alimentatie este psihoterapia. Persoanele care au dezvoltat astfel de tulburari isi pun viata la discretia lor si de aceea psihoterapia are un rol esential in a ajuta aceste persoane sa isi recapete echilibrul necesar ameliorarii simptomelor. De asemenea, prin sedintele de psihoterapie, se dezvolta comportamente adecvate, menite sa inlocuiasca vechile comportamente patologice si mai mult decat atat se lucreaza la rezolvarea fundamentului problematic care a dus la instalarea acestor tulburari.

Citeste si:  Peste 2000 de cadre medicale la Targul International de Cariere Medicale - BUCURESTI

MpT.ro: Cum contribuie familia la vindecarea unui pacient cu tulburari de alimentatie?

A.M.: Familia este, in general, un factor cheie in tulburarile de alimentatie. Un mediu suportiv, plin de acceptanta si de intelegere va ajuta intotdeauna o persoana cu tulburari de alimentatie sa se recupereze mult mai repede.

De altfel, nu de putin ori, in anumite sedinte de psihoterapie se lucreaza si cu membii ai familiei, tocmai pentru a consolida relatiile dintre acestia si persoana cu tulburare de alimentatie, pentru ca ei, la randul lor sa devina factori activi ai tratamentului.

MpT.ro: In final, ne puteti oferi un sfat pentru un pacient cu tulburari de alimentatie?

A.M.:Este greu sa oferi sfaturi pertinente cand nu cunosti povestea vietii unui om, tot ce as putea sa recomand unei persoane cu tulburari de alimentatie ar fi sa o rog sa se informeze despre chinurile la care isi supune organismul si despre efectele cumplite pe care ar putea sa le aiba asupra sa si sa ii mai recomand sa ceara sprijin de specialitate… va continua sa fie la fel de frumoasa si daca renunta la comportamentele nocive.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.