fbpx

„Principalul avantaj al laparoscopiei consta in lipsa suferintelor asociate inciziei…”

In aceasta toamna, serviciul de chirurgie laparoscopica a fost introdus in cadrul Spitalului Clinic de Urologie „Prof.Dr.Th.Burghele” din Bucuresti. Cu acest prilej, am avut placerea sa aflam de la dr. Ionut Chira – medic primar urolog si doctor in stiinte medicale, mai multe informatii despre tratamentul si prevenirea afectiunilor urologice, cand este recomandata si ce beneficii aduce interventia chirurgicala laparoscopica, precum si care sunt principalele boli cu care pacientii se confrunta.

MpT.ro: Recent serviciul de chirurgie laparoscopica a fost introdus in cadrul Spitalului Clinic de Urologie „Prof.Dr.Th.Burghele”, Bucuresti. Ce inseamna acest lucru pentru dezvoltarea spitalului si pentru pozitionarea sa in cadrul comunitatii medicale din Bucuresti?

I.C.: Tratamentul urologic include patru modalitati principale de rezolvare a suferitelor chirurgicale ale aparatului urinar, si anume:

Chirurgia deschisa. In aceasta metoda, clasica, abordul leziunilor renale, ureterale, prostatice sau vezicale se realizeaza prin incizii tegumentare si ale peretelui musculo-aponevrotic generoase de 10- 20 cm. Astfel de incizii inseamna suferinta si necesita multe zile de ingrijire medicala precum si riscul unor complicatii precum supuratii, evisceratii sau eventratii.
Chirurgia endoscopica. In aceasta metoda de tratament chirurgul foloseste, pentru a rezolva suferita urinara, calea urinara anatomica. Accesul poate fi retrograd prin uretra sau prin crearea unui traiect anterograd inalt prin rinichi utilizand pentru aceasta un grup caliceal renal. Accesul retrograd este preferat pentru tratamentul adenomului de prostata, tumorilor si litiazei vezicale, stricturilor de uretra si al litiazei ureterale inferioare. Accesul anterograd se utilizeaza pentru tratamentul litiazei urinare renale.
Tratamentul extracorporeal. Aceasta metoda de tratatment priveste in mod exclusiv terapia litiazei urinare si presupune fragmentarea calculilor cu ajutorul unor unde de soc emise de un generator plasat in afara corpului pacientului, fragmentele litiazice urmand a fi eliminate pe cale naturala.

Aceste trei metode de tratament sunt utilizate in clinica noastra de peste 15 ani, in ultimii 10 ani de ele beneficiind aproximativ 3000 de pacienti in fiecare an.

In ultimii ani, la aceste trei metode de tratatment s-a adaugat chirurgia urologica laparoscopica, metoda ce a devenit, in unele centre urologice, principala metoda de tratament a unor patologii precum: tumorile renale, sindromul de jonctiune pieloureterala sau adenocarcinomul de prostata localizat.

Utilizarea chirurgiei laparoscopice in clinica noastra inseamna, deci posibilitatea de a oferi pacientilor nostri intreaga gama a posibilitatilor terapeutice in patologia urologica.

MpT.ro: De ce metoda laparoscopica in tratamentul bolilor urologice? Care sunt principalele avantaje pentru pacient?

I.C.: Chirurgia urologica laparoscopica are aceleasi rezultate ca si chirurgia clasica deschisa. Principalul avantaj al laparoscopiei consta in lipsa unei incizii importante si deci in lipsa unei suferinte asociate acestei incizii. Camera video folosita permite o vizualizarea de calitate inalta a structurilor anatomice, oferind informatii intraoperatorii care nu sunt mereu accesibile operatorului, cat si celor care urmaresc interventia pe monitor.

MpT.ro: Deseori pacientii percep in mod eronat metoda laparoscopica drept „operatie cu laser”. Care sunt diferentele sau, altfel spus, in ce consta, pe intelesul tuturor, interventia laparoscopica?

Citeste si:  Remedii pentru a scapa de mahmureala dupa o noapte de chef

I.C.: Principala deosebire intre abordul chirurgical clasic si cel laparoscopic consta in lipsa unei incizii semnificative. Pentru abordul unei suferinte urologice in chirurgia deschisa, clasica, se efectueaza o incizie cutanata si a peretelui musculoaponevrotic de 10-20 de cm.

In chirugia laparoscopica aceasta incizie este inlocuita de trei, patru sau cinci mici incizii in lungime de 5-10 mm. Prin aceste mici incizii se introduc in cavitatea peritoneala sau spatiul retroperitoneal o serie de instrumente, cu functionalitate identica celor clasice, cu acestea efectuandu-se intreaga operatie. Spatiul in care se lucreaza este creat si mentinut prin insuflarea de dioxid de carbon.

MpT.ro: Pentru tratamentul chirurgical al caror afectiuni urologice poate fi folosita cu succes tehnica laparoscopica?

I.C.: Interventile laparoscopice sunt utilizate cu succes in tratatmentul urmatoarelor patologii urologice: neoplasmele renale si ale caii urinare, sindromul de jonctiune pieloureterala, neoplasmele prostatei in stadii incipiente, prolapsul genital, formatiunile chistice renale, neoplasmele glandei suprarenale.

MpT.ro: Exista totusi pericole sau contraindicatii ale acestei metode?

I.C.: Exista asociate chirurgiei laparoscopice aceleasi complicatii ce sunt asociate chirurgiei deschise, precum ar fi leziuni vasculare, leziuni ale anselor intestinale sau sangerari ale inciziilor peretelui abdominal. Gravitatea lor poate fi minima sau extrem de severa. In cazul producerii acestora este necesara convertirea interventiei laparoscopice intr-una clasica, deschisa.

Specifice chirurgiei laparoscopice sunt complicatiile legate de stabilirea pneumoperitoneului si anume scaderea intoarcerii venoase catre inima, scaderea debitului cardiac sau embolia gazoasa. Pentru chirurgia laparoscopica exista aceleasi contraindicatii ca si pentru chirurgia deschisa, in plus interventiile chirurgicale anterioare extensive fac interventia laparoscopica dificila sau uneori imposibila.

Citeste si:  Partiile si patinoarele va ajuta sa slabiti pana-n primavara

MpT.ro: Caror categorii de pacienti le recomandati cu precadere interventia laparoscopica, in detrimentul interventiei chirurgicale?

I.C.: Cel mai des, interventiile laparoscopice sunt indicate pacientilor ce sufera de urmatoarele afectiuni: neoplasme ale parenchimului renal, neoplasme ale caii urinare, formatiuni chistice renale, obstructii ale jonctiunii pieloureterale, neoplasme prostatice in stadii incipiente, prolaps uro-genital, tumori ale glandei suprarenale.

MpT.ro: Ce li se recomanda pacientilor post-operator, in termeni de masuri de auto-ingrijire si adaptare a stilului de viata?

I.C.: Consecutiv unei interventii laparoscopice nu exista recomandari speciale, marele avantaj al acestui tip de chirurgie consta in reintegrarea socio-profesionala rapida a pacientului.

MpT.ro: Din experienta dvs. in cadrul Spitalului Clinic de Urologie „Prof.Dr.Th. Burghele” Bucuresti, puteti afirma ca exista o crestere a prevalentei bolilor urologice? Care sunt afectiunile cu care pacientii vin cel mai adesea in cabinetul medicului specialist urolog si in ce masura ar putea fi acestea prevenite?

I.C.: Se constata o crestere a incidentei bolilor neoplazice ale aparatului urinar depistate in stadii avansate. Cu exceptia fumatului al carui rol in etipatogenia neoplasmelor caii urinare este bine stabilit, pentru celelalte suferinte neoplazice urologice nu exista factori de risc bine definiti. Depistarea precoce a acestora, prin controale periodice sau prezentarea la medic la primele semne de boala este singura posibilite de a imbunatati prognosticul in cazul acestor afectiuni extrem de grave.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.